Crveni i njegovi odmetnuti vojnici
Kultura

Da li je Crveni, Berčekov lik u “Južnom vetru”, najtačnija slika “Službe”?

Do pred sam kraj do sada ekranizovane priče, Crveni ostaje onaj koji kontroliše sve. Čak i to koliko će publika o njemu saznati. I ne kontroliše više ništa...

Crveni i njegovi odmetnuti vojnici Crveni i njegovi odmetnuti vojnici / Ilustracija Velike priče
jan 04 2024, 06:45

Podeli

“Luka, muško ime grčkog porekla, izvedeno od grčke reči luks, što znači svetlost, osvetljen. Lepo ime za lepog dečaka.” Tom sentencom Crveni (Aleksandar Berček) ulazi u život Petra Maraša (Miloš Biković), na klupi u parku, na samom početku sage o “Južnom vetru”.

Tom sentencom Crveni ulazi u naše živote i sve do samog kraja ovog najnovijeg dela, do poslednjih epizoda serije “Južni vetar: Na granici”, ostaje najveća enigma, najintrigantniji lik serije koju publika ili voli, ili besomučno kritikuje. Ali svakako gleda.

Crveni u toj sceni objašnjava Marašu kako ga dečja igrališta uvek podsećaju na sprave za mučenje i kako je klackalica kao metafora života – uvek prevagne onaj ko ima težu guzicu. I uvek stvari kontroliše onaj koji je u prašini, a ne onaj koji je gore.

“Petar. Petar je muško ime grčkog porekla”, kaže Crveni pred kraj razgovora u parku, “izvedeno iz grčke reči petrus, što znači kamen ili stena.”

Maraš izbezumljeno pita Crvenog ko je on, a stari lisac sa nakrivljenim pohabanim kačketom kaže: “Onaj u prašini.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price