Kultura

Glas Marije Kalas

Šta je to uradila jedinstvena Marija Kalas što nije niko pre, a ni posle nje?

Marija Kalas u Parizu 1973 / Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
dec 21 2023, 05:00

Podeli

Šta je to uradila Marija Kalas i kakva je boginja bila ako danas Atina otvara muzej o njoj i za nju, Milano organizuje izložbu njenih portreta sa scene, London izložbu kostima koje je La Divina nosila u Kovent gardenu, Melburn koncerte sa hologramskom projekcijom zvezde, Pariska opera prikazuje restaurirani film iz 1958. o Mariji za Marijin rođendan, Njujork u njenu čast postavlja Spontinijeve Vestalke, a Warner Classics reizdaje njenih 69 CD-ova.

Šta je to uradila nezaboravna Marija Kalas pa se i dan-danas novine sa njenim licem na naslovnoj strani prodaju bolje nego sa bilo kojom drugom zvezdom klasične muzike, kako je to pevala Marija Kalas kada je najbolja lirska opera ikada izvedena njena labudova pesma, njena Toska, kako je to živela diva Marija kada po njenoj intimi i dalje neumorno kopa armija hroničara, novinara, istraživača, kakvom je harizmom zračila kada je opčinila Marinu Abramović i navela je da napravi performans 7 smrti Marije Kalas u kojem sebi ispunjava želju iz detinjstva da makar i na sat uđe ako ne u Marijine cipele, onda u njenu samrtničku postelju?

Šta je to uradila jedinstvena Marija Kalas što nije niko pre, a ni posle nje? Šta je uradila pa se i vreme računa BC i AC? Odgovor na ovo pitanje najverovatnije nećemo dobiti u najnovijem holivudskom filmu Maria, niti u većini biografija napisanih o Mariji u kojima je značaj umetnosti La Divine izjednačen sa njenim uvođenjem u odaje voajerizma, jer odgovor se krije u njenom glasu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price