Kultura

Rokenrol i Bog: 7 pesama za pravoslavca u vama

Da li rokenrol pesma može biti prijemčiva vrednostima pravoslavnog vernika?

/ Gallo Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
nov 27 2023, 05:00

Podeli

Velika bura nedavno se digla u vezi sa (otkazanim) koncertom poljske ded-metal grupe Batushka u Dorćol placu. Zabrinuti vernici i profesionalne srpske patriote su odmah reagovali kako bi se ovaj događaj bez presedana sprečio a u akciji se naročito istakao otac Arsenije (Jovanović), iguman manastira Ribnica, i u svom obraćanju na Jutjubu čiji naslov je podsećao na naslov nekog horor filma – “Satana u Beogradu” – raskrinkao ovaj pokušaj “izrugivanja ruskom pravoslavlju”. Usput je istakao da je sve to sasvim logično i normalno, pa i očekivano, jer su pomenuti Batushke Poljaci a svi znamo da svaki Poljak mrzi brata Rusa, naročito ako je pravoslavac.

Poljaci su, inače, katolici, blagoizvoleo je Arsenije da nam dodatno pojasni neke stvari koje ne znamo a o čemu je on informisan iz prve ruke.

Kada SPC pokušava da se suoči sa nekim pojavama 21. veka, to često zna da bude tragikomično. Tako dobijamo kvazinaučna tumačenja o pandemiji i vakcinama, savete o roditeljstvu od strane ljudi koji nemaju dece, a duhovni otac svih nadriistoričara i teoretičara zavere (inače po vokaciji mašinac) dobija poziv lično od patrijarha da rastumači da li su udžbenici iz istorije pisani od strane eminentnih i svetski priznatih naučnika dobri za Srpčad.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price