Kultura

Šest razloga zbog kojih je Evrovizija u Beogradu u stvari bila vrh

Po mišljenju fanova, Evrosong je 2008. dotakao dno – i to nema (samo) veze sa Srbijom. Dozvolite da vas ubedimo u suprotno

Ilustracija VP/Profimedia / Ilustracija VP
мај 13 2023, 10:07

Podeli

Ako pitate prosečnog fana Evrovizije… Dobro, ne postoji “prosečni” fan Evrovizije, ili si lud za ovim takmičenjem ili te baš briga, sem onog dana kada igra, pardon nastupa Srbija; elem, ako pitate imaginarnog prosečnog fana Evrovizije negde iz sveta kada je ovo takmičenje bilo najbesmislenije, najgore i najpolitizovanije, verovatno će na keca reći sve grozno o poslednjem delu prve decenije 21. stoleća.

Evrosong je zahvaljujući društvenim mrežama i novoj generaciji koja je počela da ga shvata pomalo ozbiljno u poslednjih nekoliko godina doživeo renesansu. Kada su Italijani počeli da šalju pobednika Sanrema na najšareniju evro-australijsku binu, i drugi su krenuli pomalo da se takmiče; a onda je grupa Måneskin preko Evrovizije stigla do planetarne slave i miliona strimova na Spotifaju.

Sve to bilo je nezamislivo neke 2005. ili 2006. godine. Proleća koja su u Srbiji (i Crnoj Gori) obeležena natezanjem čak i oko toga koga ćemo poslati da peva – mnoge je slučaj sa No Name podsetio na čuvenu Jugoviziju sa Bebi Dol na kojoj se, pred našim očima, raspadala zemlja – u ostatku sveta uglavnom su bila manje zapažena.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price