Succession
Kultura

Šekspir ponedeljkom uveče: Zašto je Succession čista renesansa

Najčistiji, elizabetanski Šekspir stiže do svoje poslednje sezone ili čina. Ovog puta, kako period i nalaže, umesto kraljeva iz porodice Tjudor pratimo porodicu „kralja medija“, kreatora narativa u (post)trampovskoj Americi koji ima ponešto i od prethodnog predsednika, ali i Džefrija Epstajna

Succession Succession / Ilustracija/Velike priče
apr 08 2023, 06:00

Podeli

Kroz koliko li će vekova odsada ovaj naš prizor uzvišeni biti igran u zemljama nerođenim još, na jezicima sada nepoznatim? – „Julije Cezar“, V. Šekspir

Kada se prethodna „velika“ HBO serija „Westworld“ pojavila, pomislila sam (a verovatno i tvitnula) kako bi bilo dobro organizovati „drinking game“ u kome se pije svaki put kada se citira Šekspir ili kada se referiše na najvećeg od svih.

Ta prethodna serija koja je pretendovala da bude HBO-ovo čedo, „d-projekat“ ove platforme, doživela je fijasko odmah nakon prve sezone, onog momenta kada se ono izgovoreno u svetu fikcije prelilo na vanserijsko.

„Nagle se sreće naglo i završe“, kaže svojevremeno Bernard, a ponekad i Doktor Ford, a zapravo, zapravo kaže otac Lavrentije u Šekspirovom „Romeu i Juliji“. Ali da ne nastavljam sa lamentom nad tim projektima koje je pojeo sopstveni hajp, već da pređem na onaj koji nije.

Dakle, u seriji „Succession“ biste uz tu istu (možda čak već i zastarelu) igru koja počiva na ispijanju alkoholnog pića kada se u seriji na ovaj ili onaj način pomene Šekspir – bili na podu posle prvih 15 minuta prve epizode prve sezone, jer ova – (zasada) poslednja velika HBO serija – izgleda kao da ju je pisao Vil iz Stratforda u XXI veku.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price