Baby Yoda Star Wars Grogu
Kultura

Da li su “Ratovi zvezda” prešli na tamnu stranu?

Iako je brend i dalje jak i prepoznatljiv, nešto više tu nije kao pre. Nema onog starog uzbuđenja, nema starih likova i starih priča već samo beskrajne repeticije jednog te istog

Baby Yoda Star Wars Grogu / Disney via Bestimage / Bestimage / Profimedia
jun 10 2024, 05:00

Podeli

Kada je 2012. Džordž Lukas prodao kompaniju koju je stvarao čitavog života konglomeratu “Dizni”, mnogi fanovi serijala “Ratovi zvezda” su to označili kao “prelazak na tamnu stranu sile”. S druge strane, mnogi drugi su bili zadovoljni, naročito oni kojima se nije svidela “prikvel” trilogija i koji su smatrali da neki mladi filmadžije mogu da oplemene franšizu novim idejama. Izbor je pao na iskusnog reditelja i producenta Džej Džej Abramsa koji je zasukao rukave, a sam “Dizni” je obećao famoznu “epizodu 7” za 2015. godinu. Mašina je pokrenuta i novi naslov sage bio je adekvatan – “Buđenje sile”.

Bez ikakve sumnje, radilo se o najiščekivanijem nastavku nekog filma u istoriji kinematografije. Abrams je išao na sigurno, uveo je neke nove likove, specijalne efekte uzdigao na viši nivo, ostavio neke stare likove, a priča je ostala ista. Zato mnogi smatraju “Buđenje sile” nekom vrstom rimejka prve epizode “Nova nada”.

I ta kombinacija se pokazala kao dobitna. Iako je film jedan od najskupljih ikad snimljenih sa masivnim budžetom od 447 miliona dolara, uspeo je da napravi zaradu veću od dve milijarde, da zadovolji i gledaoce i filmske kritičare, i što je najvažnije – da vrati fenomen “Ratova zvezda” ponovo u fokus javnosti.

Zaista, vladalo je ozbiljno uzbuđenje u vezi sa premijerom ovog filma i on je, što je vrlo bitno, uspeo da privuče i nove generacije gledalaca. Međutim, već tada se videlo da novi junaci poput Rej ili Kajla Rena nisu dorasli svojim prethodnicima. Takođe, kreativni tim koji je stajao iza nove trilogije odlučio je da prednost da upravo tim novim junacima a da stare, jednog po jednog, pošalje u penziju ili – na onaj svet.

Već u prvom delu Abrams se otarasio Hana Soloa koji je bio jedan od najpopularnijih junaka prve trilogije, plus ga je tumačio legendarni Harison Ford. Na tome se nije završilo. Kontroverzni reditelj Rajan Džonson koji je odabran da režira drugi nastavak u novoj trilogiji “Poslednji džedaj” uradio je to isto – samo sa Lukom Skajvokerom koji je, za razliku od nesrećnog Soloa koga je rođeni sin proburazio laserskom sabljom, jednostavno ispario u goli vazduh.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price