Kultura

„Da Beograđani znaju šta je burek, ne bi ga prodavali na grami i jeli ga s nož i viljuškuˮ

Prvi burek na ovim prostorima napravljen je po receptu propisanom za celo tadašnje Osmansko carstvo upravo u gradu na Nišavi. Zaboravite na bosanske sirnice i mesnate savijače ili kabaste pite koju u prestonici svetogrdno nazivaju burekom, jedini pravi burek i dan-danas može da se pojede samo u Nišu

Beogradski ili niški? / Foto VP
avg 03 2023, 05:00

Podeli

Moj pokojni stric, Milosav Stojiljković bio je majstor za burek.

Zanat je ispekao kod gazda Alekse, čuvenog niškog majstora koji je imao radnju u samom centru grada, kasnije se prešaltao u konobare i većinu svoje profesionalne karijere proveo je u Soko Banji gde je radio u tada prestižnim ugostiteljskim objektima, poput hotela “Sunce” i legendarnog “Miloševog konaka”. To je učinio iz praktičnih razloga. Naime, posao u pekari smatrao je ravnim rudarskom. Majstor za burek morao je da ustaje neposredno iza ponoći i radi celu noć, burekdžinica se otvarala u 5 ili 6 ujutru i radila je – dok se sve ne proda. Zavisno od radnje, prodaja bi bila završena najkasnije do podne i tada bi se burekdžinica zatvarala.

Stricu su ostala neka lepa sećanja na vreme provedeno kraj peći na drva, a ostao mu je i upečatljiv nadimak koji je nosio do kraja života – Peka.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price