Društvo Kultura

Čovek sa 1000 dece, od Holandije do Srbije

Slučaj serijskog donora sperme od samog početka je ličio na Netflixovu seriju... A sada ju je i dobio

/ Screenshot/Trailer/Netflix
jul 07 2024, 08:36

Podeli

Da li uopšte možete da zamislite da širom sveta imate oko 1000 braće i sestara i da ste svi od istog oca koji je masovno donirao svoju spermu? Možda zvuči kul na prvu loptu, ali je u stvari zastrašujuće. I opasno. Upravo je jedan takav “tata” tema najnovijeg Netfliksovog dokumentarca “Čovek sa 1000 dece” koji opisuje kako je Jonatan Jakob Mejer govorio onima koji su ga koristili kao donora sperme da je pomogao samo nekoliko porodica, a zapravo je donirao širom sveta dovodeći ljude u zabludu.

Serijal od tri epizode priča o četiri para i jednoj ženi dok postepeno shvataju da je njihov donor sperme otac na stotine dece. I serija postavlja nekoliko ključnih pitanja, pre svega potencijalne opasnosti šta ako polubraća i polusestre dođu u situaciju da imaju zajedničku decu, pa do motiva ovog čoveka da tako nešto uradi, što je već za ozbiljnu psihološku analizu i pitanje da li je on monstrum. Jer nekada je, da znamo to, put do pakla popločan najboljim namerama – pa i tim da ste samo hteli nekome da pomognete da postane roditelj. Ili ste hteli “samo” da zaradite ili da imate decu širom sveta zbog neke svoje poremećene ideje i bez trunke odgovornosti za to kakve mogu biti posledice?

Šta ako se ova deca sretnu i možda imaju vezu ili se zaljube, a ne znaju da su u srodstvu?

To je pitanje koje su roditelji dece koju su dobili od istog donatora sperme, a koji su polako počeli da stupaju u kontakt jedni sa drugima, postavili sebi. I tada je nastala prava panika.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price