bonton
Pronađeno u prevodu

83 (nova) pravila za život: Poznajete li moderni bonton?

Kako pisati poruke, ugostiti prijatelje i šaliti se - sigurni ste da znate da se ponašate u društvu?

bonton Bonton / Freepik/VP
apr 04 2023, 06:00

Podeli

Tekst objavljen u magazinu New York za Velike priče priredila je Ana Ćosić.

Druženje, izlasci, putovanje na posao i rad su neprepoznatljivi u odnosu na pre tri godine. U doba pandemije bili smo svedoci direktnog sukoba poslodavaca i zaposlenih, kulturnih ratova na više frontova, malih i velikih društvenih promena. Stara pravila više ne važe – sada ne šapućemo reč rak, a neki čak ne daju prednost ženama prilikom izlaska iz lifta na primer.

Mesta na kojima možemo da pravimo budale od sebe, kao što su grupni četovi, se množe, a svako nameće svoja pravila ponašanja. Ljubaznost u društvu izgleda da je posustala.
Znate li kako treba da se ponašate? Jeste li sigurni? Kako da pišete poruke, budete duhoviti, ugostite prijatelje? Kako da uopšte postojite u današnjem ljubaznom društvu?
Treba vam pomoć? Čini se da znamo odgovore na pitanja da li je kulturno nositi ranac u gradskom prevozu, ili pričati preko spikerfona u restoranu. Umesto toga, pozabavićemo se specifičnim situacijama ili interakcijama koje nas često čine anksioznim, uplašenim i posramljenim.

Ovo su neka od novih – krutih, ali fleksibilnih pravila, koja bi trebalo da potraju neko vreme, do sledećeg društvenog prevrata – među prijateljima, sa partnerom, u izlasku ili na poslu, kao i sa decom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price