Shein
Kultura

Brzo, brže, Shein: Zašto kao društvo ne postajemo pametniji

Rasparano naličje jeftinih krpa

Shein Shein / Stevens Tomas/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
jul 04 2023, 15:32

Podeli

Ne mogu da vam rešim egzistencijalističku dilemu da li treba da otvorite TikTok (naročito ako ste na ovoj planeti duže od kvoter veka) – ali mogu da vam kažem šta propuštate ukoliko još nemate nalog na ovoj društvenoj platformi (osim naloga Velikih priča): algoritam će vas zapljuskivati receptima od tri sastojka zbog kojih ćete se pokajati što ste u kući ikad imali banane, brašno i jedno jaje, svačijim uvežbanim koreografijama koje su konceptualno na pola puta između Dunje Fleš i Brus Lija – i najsigurnije od svega, sa više folija od Shein pošiljki nego što ste mislili da ćete u životu videti.

Kineska marka čiji ozloglašeni biznis model čini da ostali masovni štanceraji poslednjeg krika mode deluju kao etičke prakse bez premca (iako definitivno nisu), svoju rastuću popularnost duguje upravo ovoj mreži te tekovinama haul kulture. Ta navika unboxinga pred kamerama, ponikla je na YT, protrčala kroz Instagram da bi našla svoj forever home u nedokučivom algoritmu TikTokove #FYP – tu sad figure od digitalnog uticaja (i oni koji nisu, ili barem nisu još uvek) otpakuju svoje tek pristigle krpe uz nezaobilazno komentarisanje svakog predmeta pre nego što će isti nemarno baciti na stolicu pored sebe (gde će verovatno i ostati sve sa etiketama makar dok mu ne istekne rok za vraćanje a verovatno i mnogo duže).

Svaki Shein haul ima vrlo sličnu dinamiku te vas ja molim da sledeće redove čitate kao što je Dejan Đurović sinhronizovao “Opstanak”: jedinka poseže ka ogromnoj kartonskoj kutiji odakle se istrese gomiletina individualnih pakovanja od matirane folije sa Shein logotipom predimenzionirano postavljenim po ivici kako bi sugerisao grafičku kulturu luksuza. Potom subjekt krene da nam približava svoj proces izbora koristeći fraze poput “ovo je bilo jeftino pa sam naručila iako ne znam kako mi stoji” i “ovo sam već imala u crnoj i bež pa sam sad naručila u svakoj boji”. U ljudskoj prirodi je oduvek upisana perverzna potreba da nam zavide, baš kao halapljivost i gramzivost, ali je savremeni fenomen da se hvalimo brdom bezvrednog poliestera.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Tagovi:

Velike price