JESI LI VIDEO OVO?

Prčin ti granicu! Epopeja burundijskih rukometaša od Rijeke do Manchestera

Putovali smo preko Hercegovine i na dvije glupe jugoslavenske granice, u dvije beskrajne kolone vukli se gotovo četiri sata

/ roibu / Alamy / Alamy / Profimedia
avg 16 2023, 05:00

Podeli

Ante Tomić i Dragoljub Draža Petrović se na sajtu Velike priče dopisuju u novoj kolumni “Jesi li video ovo?”

***

Dragoljube, legendo,

Čudno će zvučati, ali moram te upitati. Kad si nedavno bio na odmoru u Istri, je li ti se možda dogodilo da si negdje kod Žminja, recimo, zaustavio na križanju kod znaka stop, i dok si gledao lijevo i desno je li tko dolazi, da je iz grmlja istrčalo deset crnaca u trenerkama i pognuto pretrčalo cestu?

“Jesi ti videla ovo?”, upitao si ženu.

“Šta?”, upitala je ona podižući pogled s ekrana pametnog telefona.

“Ove crnce u trenerkama?”

“Koje crnce? Šta pričaš ti?”, otresla se ona ljutito i onda ti sve do Rovinja zvocala kako si pio, a ti je uvjeravao kako nisi pio.

Nije ti se ovo dogodilo? Nisi vidio nikakve crnce? Ali, prošli su vjerojatno kroz Istru upravo dok si ti tamo ljetovao, desetorica od šesnaest igrača rukometne reprezentacije afričke zemlje Burundi. Došli su na Svjetsko kadetsko prvenstvo u Rijeci, sva desetorica dvije hiljade šesto godište, sedamnaestogodišnjaci, premda na fotografijama, valja priznati, zrelije djeluju. Na portirnici studentskog doma na Sušaku prošle srijede jedna se žena začudila: “Gdje će ovi u trenerkama po ovoj vrućini?” Ona ih je, ustanovit će se kasnije, zadnja vidjela.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price