Istorija

Milan Obrenović, oklevetani kralj

Novi feljton Dejana Stojiljkovića na Velikim pričama baca svetlo na jednu od kontroverznijih ličnosti srpske istorije

Ilustracija VP
jan 19 2024, 05:00

Podeli

Novi feljton na Velikim pričama
Milan Obrenović, oklevetani kralj

Deo prvi

EVROPLJANIN

Vitez, reformator, zakonodavac, vizionar, ratnik, bonvivan… Prvi srpski kralj posle Kosova. Sve je to bilo Njegovo kneževsko pa potom kraljevsko veličanstvo Milan Obrenović. I mnogo toga više…

Nepravedno gurnut u zapećak istorije, malo od političkih protivnika, malo od samog naroda sklonog zaboravu i potcenjivanju istinskih velikana, kralj Milan je prešao trnovit put od poricanja do obožavanja.

Srpski istoričari kao da poslednjih godina ponovo “otkrivaju” Milana Obrenovića, o njemu se pišu knjige, naučni radovi, pa čak i – romani. U izdanju Službenog glasnika 2017. pojavio se roman “Vrana u paunovom perju” autora Vladimira Vučkovića, profesora pravne istorije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, koji tematizuje Milanove “niške dane” (upravo ovih dana Narodno pozorište Niš najavilo je pozorišnu predstavu prema ovoj knjizi) a beogradska Laguna je godinu dana kasnije izdala roman “Podvizi i stradanja grofa od Takova” gde se autor Dejan Mihailović opravdano pita:

“Da li je knez i kralj Milan Obrenović IV, prvi moderni srpski državnik, koji je izborio slobodu od turskog vazalstva, obezbedio nezavisnost i uveo svoju zemlju među uređene evropske države, zasluženo stekao glas neuravnoteženog čoveka, kockara, ženskaroša i rasipnika?”

Upečatljive su i reči istoričara prof. dr Gorana Vasina sa Novosadskog univerziteta da je Milan Obrenović “često marginalizovan, skrajnut i da u kulturi sećanja kod Srba nije zauzeo mesto koje mu pripada”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price