Istorija

Kako je Lenjin postao pečurka

Prošlo je tačno 100 godina od smrti čoveka bez koga bi 20. vek bio potpuno drugačiji, sve do tvrdnje "da nije bilo Lenjina, ne bi bilo ni Hitlera"

Ilustracija VP/AI
jan 21 2024, 05:00

Podeli

Prvobitno je bio glavna gradska tržnica, gde nema čega nije bilo. Zatim mesto gde su se održavale masovne javne ceremonije i čitali dugački proglasi. Kasnije je služio kao plato za ustoličenje ruskih careva.

Obrise koje danas ima, dobio je još u kasnom 15. veku, kada je moskovski knez Ivan III želeo da pokaže ekspanziju moći i uticaja svoje države. Smešten pri istočnim zidinama Kremlja, dugačak 330 metara. Crveni trg.

Kada posmatrate njegove krovove, prvo vam za oči zapadne Saborna crkva Svetog Vasilija, koju krase kupole u obliku šarenih puslica. Potom ide Državni istorijski muzej, bordo zgrada, upečatljivog gotičkog stila. I GUM, glavna sovjetska robna kuća, koja po stilu podseća na zapadnu evropsku arhitekturu, i koja jeste bila delo italijanskog neoklasičnog arhitekte, pre prepravljanja posledica požara, i pre “podruštvljavanja” njenog vlasništva u komunističko doba.

I dok letimice prelazite pogledom arhitekturu „tihog” moskovskog trga, kako ga je nazivao Đorđe Marjanović, možete da zastanete na jednoj zgradi – sa ćiriličkim natpisom „Lenjin”.

Ta glomazna građevina, obložena crvenim granitom i crno-sivim labradoritom, oslonila se čitavom težinom na Trg. U njene zidove zabijeni su snažni šipovi, kako bi je zaštitili od vibracija i buke. Na njenom vrhu zastava i zlatna zvezda. A u njenom jezgru, ispod nekoliko nivoa, grobnica i telo osnivača Sovjetskog Saveza.

Čuva je veliko obezbeđenje, poneko zimzeleno drvo i pokoji prolaznik sa kišobranom u ruci. Mnogi „repliku” tog arhitektonskog dela čuvaju u kutiji sa najdragocenijim sitnicama. Na njenoj poleđini piše „Uspomena iz Moskve”, a na licu, ruske čikice u dugim crnim kaputima, sa crvenom značkom na reveru, ili crvenom maramicom u džepu. Ostrašćeniji “za slikanje” donosili su i velike crvene zastave sa srpom i čekićem.

Ta zgrada je za neke nevoljni podsetnik na represivnu prošlost. Za druge je besmrtni spomenik „slavnoj” istoriji revolucije. Onima iz zabačenih krajeva Rusije i nekadašnjeg SSSR-a ona je simbol dugogodišnje štednje za daleko putovanje.

Kretalo se tamo čak sa daleke kazahstanske ili mongolske granice, sve kako bi se “dobrim starim vremenima” odala pošta. Naravno, bilo je i onih koji su čak iz ledenog Sibira, putujući zaleđenom ruskom železnicom, strpljivo odbrojavali i preko hiljadu kilometara, s vremena na vreme bacivši pogled na ono u džepu. Molotovljev koktel.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price