Istorija

A imao je svoj raj na zemlji

Ugovorom koji je o Napoleonovom izgnanstvu potpisan, odlučeno je da zadrži titulu i da mu se dodaje "potpuni suverenitet i vlasništvo nad ostrvom Elba". Međutim, ideja o odlasku u Pariz svake noći ga je obuzimala

Vila San Martino je bila jedna od dve Napoleonove rezidencije na Elbi od maja 1814. do februara 1815. godine / Bildagentur-online / Universal images group / Profimedia
mar 26 2024, 05:00

Podeli

Najlepše trešnje probao je na Elbi. Priča se da mu odsustvo njegove žene nije teško palo, jer mu je na tom ostrvu društvo pravila lokalna devojka u čijem je društvu pojeo mnogo trešanja. Kao i da ga je s vremena na vreme posećivala jedna uglađena Poljakinja.

Bilo je to malo parče mediteranskog kopna, okruženo morem, ali pripadalo je samo njemu. I bio je to raj na zemlji.

Ipak, koliko god uživao u blagodetima i miru ostrva Elba koje mu je na raspolaganje dato – nije mogao da bude miran. Patio je za Evropom. Nisu ga napuštale misli da je donedavno vladao nad 70 miliona ljudi. Patio je za svojom Francuskom koju je video kao najveću svetsku silu. Nije tražio raj, tražio je svoje mesto u istoriji.

Francuski imperator i jedan od najvećih evropskih vladara, za jedne hrabri vojskovođa, za druge pohlepni tiranin – Napoleon I Bonaparta, 1814. godine bio je primoran da abdicira, da napusti svoju zemlju i ode na Elbu, gde je proveo devet meseci života. U izgnanstvu. A njegove imperatorske težnje i nepokolebiva vera u sudbinu, navele su ga da jedne noći svojim poslušnicima naredi da pripreme brodove i krenu put Pariza.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price