Virdžil van Dajk, kapiten reprezentacije Holandije
EURO2024

Virdžil van Dajk gledao je smrti u oči

Šta je onda jedan Hari Kejn za njega?

Virdžil van Dajk, kapiten reprezentacije Holandije / ANP / Alamy / Alamy / Profimedia
jul 10 2024, 12:43

Podeli

Kada pričamo o holandskom fudbalu, koje vam prvo ime padne napamet?

Odgovor će ovde umnogome zavisiti od toga koliko godina imate. Najstarijim među nama će narandžasti dres evocirati uspomene na besmrtnog Johana Krojfa, koji je umeo da otključa svačiju odbranu, kao i na Johana Neskensa, Arija Hana ili Roba Rensenbrinka.

Ako ste mojih godina, vaše prve asocijacije su Marko van Basten, Rud Hulit i recimo Vim Kift ili Džoni Bosman. Nešto kasnije došli su Denis Berhkamp, Mark Overmars, Patrik Klajvert i Rud van Nistelroj, a za njima Arjen Roben i Robin van Persi.

Primećujete li neku sličnost? Svi sa liste su napadači, ili makar napadački orjentisani vezisti, i svakoga vezujete za atraktivni ofanzivni fudbal kakav je godinama krasio momke u narandžastom. To ne znači, naravno, da Holanđani u ovih minulih pedeset-šezdeset leta nisu imali defanzivce vredne spomena. Recimo, tu su „Gvozdeni“ Rinus Izrael, Viljem van Hanehem i sjajni Rud Krol, koji su čuvali odstupnicu Krojfu i kompaniji.

Današnji selektor Ronald Kuman bio je stameni centarhalf generacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 1988, dok je Jap Stam svojevremeno bio najskuplji odbrambeni igrač na svetu, ali njih se sećaju samo posvećeni ljubitelji fudbala van matične države. Napadači ispisuju naslove, oduvek je bilo i biće.

Kakav je onda igrač Virdžil van Dajk, ako je upravo on zaštitno lice ove generacije Holanđana koja je dogurala do polufinala EP 2024? Da li je njegova istaknutost posveta njegovom fudbalskom talentu, ili možda znak da „Oranje“ trenutno nema napadača koji bi poneo Krojfov steg? Ili oboje? Hajde da zajedno probamo da otkrijemo o čemu se ovde radi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price