EURO2024

Dve najuspešnije reprezentacije na planeti

... u poslednjih trideset godina, nikako ranije. Istorija rivalstva Španije i Francuske

Detalj sa finalnog meča Evropskog prvenstva 1984. / AFP / AFP / Profimedia
jul 09 2024, 13:32

Podeli

Rivalitet fudbalskih reprezentacija Francuske i Španije jedan je od onih na kojima počiva magija ove igre. Dve supersile sa elitnim, ali potpuno različitim timovima, nimalo sličnim strategijama i taktikama, moraće da u 90/120/130 minuta dokažu da su bolji od onog drugog.

Ako za vas fudbalska istorija počinje 1998, a među vama je mnogo takvih, na Bayernovoj areni se u utorak uveče sastaju dve najuspešnije reprezentacije na planeti. Ne šalim se, od 11 evropskih trofeja u prethodnih četvrt veka ovi timovi su osvojili po tri (Italija je vruće-ledeno pristupom uzela dva, svi ostali zajedno tri, a među njima je i Grčka).

No, svet i fudbal postojali su i mnogo pretoga, mundijali se igraju od 1930, Euro od 1960. Neko mlađi od 30 će ovo teško poverovati, ali kroz veći deo fudbalske istorije reprezentacije Francuske i Španije su bile, što kažu Englezi, underachievers. I to ozbiljni.

Dve evropske titule, obe kod kuće, jedno finale, pet ulazaka u top 4. Četiri od tih osam dobrih rezultata ostvareno je na tri vezana turnira osamdesetih, preostala tri spakovana u raspon 1958-64. Šesnaest neplasmana na turnir. To je kompletan učinak na prvih 25 velikih takmičenja dve selekcije od kojih se očekuju rezultati.

Ne Nemci ili Italijani, koji su istorijska evropska elita, nego čak i Holanđani, Čehoslovaci ili Sovjeti samostalno mogu da pariraju zbirnom učinku ove dve selekcije. A eto, stvari su se toliko promenile od 1998. Zato su se ključni mečevi ovih selekcija uglavnom odvijali u ovom veku. No, krenućemo redom.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price