Germany - Spain 0:1
EURO2024

Španija i Nemačka, radost igre

Nova kolumna Filipa Lama o Evropskom prvenstvu u fudbalu

Germany - Spain 0:1 Germany – Spain 0:1 / FRANCK FIFE / AFP / Profimedia
jul 05 2024, 05:00

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Ostalo ih osam. Svaka reprezentacija doprinela je kvalitetnu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Kako u smislu atmosfere, tako i u pogledu rezultata i lepršavosti igre. Pobeda Nemačke nad Škotskom od 5:1 na otvaranju turnira ostala je izuzetak, jer su sve ostale utakmice bile napete i tesne. Kada je UEFA pre nekoliko godina povećala broj učesnika na Evropskom prvenstvu, isprva sam bio skeptičan. Međutim, sada mi je drago što je tako.

Igrači drugačije gledaju na reprezentativni fudbal. Noseći dresove reprezentacija, oni se bore za svoju domovinu, i konekcija s navijačima je mnogo snažnija. Zato je tokom Evropskog prvenstva atmosfera na tribinama i bila toliko zapaljiva, zato je na terenu i bilo toliko srceparajućih scena.

“Manje” reprezentacije morale su da se prilagode, i uglavnom su sve u tome uspele, prihvatajući ulogu autsajdera. Igrale su defanzivno i izgarale u želji da iskoriste šanse koje dobijaju na kašičicu. Kada krenu u kontranapad, ceo stadion zatreperi, a navijači padnu u delirijum.

Svi za jednog i jedan za sve. To je ono što ljudi žele da vide.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price