Čalhanoglu
EURO2024

Planinari

Erdoğan, dijaspora i zlatni dani

Čalhanoglu Čalhanoglu / Mikolaj Barbanell / imago sportfotodienst / Profimedia
jun 18 2024, 11:29

Podeli

Sve tekstove iz fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Bilo je teško razaznati tko je zapravo domaćin na Olimpijskom stadionu u Berlinu kada su se, prije pola godine, selekcije Njemačke i Turske susrele kako bi odigrali prijateljsku utakmicu. Unatoč nezgrapno izvedenoj koreografiji s njemačkom zastavom na tribini iza gola, najveći njemački stadion bio je preplavljen crvenom bojom turskih zastava i dresova, a urlik te publike nakon svakog od ukupno tri gola – koliko je Turcima bilo dovoljno za 3:2 pobjedu – nadglašavao je one koje su postigli njemački reprezentativci. Štoviše, Turci su čak zvižducima utišavali navijače koji su se na kraju tek uvjetno mogli nazvati ‘domaćima’. „Treba se kazati da smo bili na gostovanju u metropoli“, najbolje je u svom komentaru na utakmicu opisao Niclas Füllkrug.

Nisu takve postavke baš nikakvo naročito iznenađenje svakom tko je barem jednom izišao ispod svog kamena i tko zna išta o svijetu oko sebe. Međutim, što je Füllkrug efektno jednostavno rekao za situaciju u kojoj su se Nijemci našli usred Berlina solidno vrijedi i za nemali dio turskih reprezentativaca, koji sami na domaće utakmice u Tursku putuju kao u posjetu kod rođaka prije nego u svoju matičnu zemlju. Talentirani Kenan Yıldız, strijelac prvog turskog pogotka, rođen je tako u Regensburgu, prošavši akademiju minhenskog Bayerna prije nego je prešao u Juventus. Yusuf Sarı, strijelac pobjedničkog jedanaesterca potječe iz Martiguesa kod Marseillea, dok je Ferdi Kadıoğlu – zaslužan za drugi gol – iz nizozemskog Arnhema; obojica su tek u poznijm godinama prešli u turske klubove, Adanu i Fenerbahçe. Pridodajmo njima i kapetana, Kaana Ayhana iz Gelsenkirchena, Emrea Akbabu iz Seine-Saint-Denisa te Saliha Özcana, rođenog u Kölnu a  koji je profesionalnu karijeru u potpunosti (zasad) proveo u Njemačkoj, onda dolazimo do ozbiljne brojke gastosa u okosnici turske selekcije te berlinske večeri.

A da slika bude potpuna, Njemačku je s druge strane kao kapetan predvodio İlkay Gündoğan, Ayhanov sugrađanin po rođenju i prvi njemački kapetan iz kvote potomaka turskih doseljenika. Njega su pak Turci vrijeđali baš kao i Nijemci nedavno, onda kada je razočaravajuć nastup s Njemačkom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Gündo najavio poziranjem s turskim predsjednikom, Recepom Tayyipom Erdoğanom. Sam Erdoğan je pak bio u posjeti Berlinu uoči utakmice, ali nije se zadržao da bi sam stigao na tribine Olimpijskog stadiona.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price