Društvo

Što nas je Zakon o hrvatskom jeziku naučio o desničarima

Milorad Pupovac i Katarina Peović vlasnici su obranjene doktorske disertacije iz područja jezičnih znanosti. I jedan i druga sveučilišni su profesori s dugogodišnjim karijerama. Za nacionalistička trumbetala u Hrvatskom saboru, nije moglo biti veće muke

/ YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia
feb 22 2024, 05:00

Podeli

Dogodilo se, najzad, da je Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrvatskom jeziku. I neka je. Lijepa je to vijest, premda stanju jezične situacije u Hrvatskoj nakon ove regulative ama baš ništa neće biti ni bolje ni gore od onoga kako mu je to bilo do sada. Ničim ono što nazivamo hrvatskim jezikom dosad nije bilo ugroženo, dapače, zaštićeno je čak i jakošću slova Ustava Republike Hrvatske. Jedini profiteri na ovome projektu bit će sitna nacionalistička trumbetala i laprdala, kojima je i bio cilj ugrabiti i ušićariti kakav glas više na predstojećim izborima ili koji vidljivi bod u jalovom društvenom životu; jerbo, da je drugačije, ne bi dosad prijedlog za ovaj Zakon toliko puta bio stavljen na čekanje.

Neka bude rečeno kako je Matica hrvatska, baš kao i sad, i prije točno 10 godina pokušala inaugurirati ovu ideju pod zakonsku legislativu, međutim bezuspješno, a u dekadskom interregnumu bilo je više pokušaja paljenja toga istog plamena; no, Ministarstvo kulture njegovalo je vrlo bučnu tradiciju gluhoće… Sada smo u sezonskoj frci s izbornom groznicom i ognjicom, pa hajde da se vladajući težaci domognu i kakvoga glasića s ekstremne desnice, a i tkogod iz Matice hrvatske mogao bi imati brži i utabaniji put do časti i društvenog mrsa u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

I, kad je došlo do konkretnoga početka javnoga i službenoga govorenja o ovoj ideji, najgore što se moglo dogoditi ekstremnoj desnici u Hrvatskom saboru po pitanju stručnih koherentnih raspravljanja i znalačkih kompetentnih disputa u povodu donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, na njihovu jadnu žalost, dogodilo se. Ergo, raspaljenim gramofonima s tog političkog spektra, u koji su injektirane čak i prznice iz vlasti poput Hrvoja Zekanovića ili Andra Krstulovića Opare, a ne samo oni radikalni redikuli iz sestrinskih strančica HDZ-a, nanesena je nesreća one vrste i one jačine da su najkompetentniji govornici u Saboru po pitanju jezične tematike bili, ustvari, zastupnici Milorad Pupovac i Katarina Peović. Je li onim političkim ispljuvcima i amputatima iz HDZ-a, kao i njihovim još uvijek zaostalim deputatima u HDZ-u, moglo biti gore? Nije!

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price