Društvo EURO2024

Najveći Oblak na nebu

Zbog Luke cijela Slovenija navija za Dallas Maverickse, dok ćete teško naći čovjeka koji zbog Jana Oblaka navija za Atletico

/ Ilustracija VP / Profimedia
jul 11 2024, 05:12

Podeli

„Luka Dončić jedan je od nas!“, skandirali su usred Münchena srpski navijači pred utakmicu sa Slovenijom, što je iz srpskih usta zvučalo kao simpatična, nježna, gotovo prijateljska provokacija. Poznato je da je Luka navijač Crvene zvezde, a i da su roditelji njegovog oca Saše Dončića, inače rođenog u Šempeteru kod Nove Gorice, Srbi, ali je to većini slovenskih navijača u današnje vrijeme posve nevažno i vjerojatno mnogima nije bilo jasno što im to Srbi žele poručiti. Naročito jer su došli gledati svoju nogometnu, a ne košarkašku reprezentaciju.

I ja sam se tako, dok sam gledao snimku tog srpskog skandiranja, pitao zašto Srbi, ako već moraju prebrojavati krvna zrnca slovenskim sportašima, radije ne skandiraju „Jan Oblak jedan je od nas!“. Tog dana u Münchenu to bi ipak imalo nešto više smisla.

Svjestan sam, naravno, da se kod najtvrdokornijih nacionalista, uz časni izuzetak onih židovskih, majka ne broji dok je netko ne opsuje. Ali, ako je do krvi, braćo Srbi, zašto je sin Saše Dončića jedan od vas, a sin Stojanke Majkić nije?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price