Društvo

Kome treba sloboda misli (na internetu)?

Može tuča u kavezu Ilona Maska i Marka Zakerberga biti zabavna, možda može biti i važna, ali ona nije suština

Mask i Zakerberg / Ilustracija VP/Profimedia
jun 26 2023, 05:00

Podeli

Zar nisu ljudi čudni? Nikad ne koriste slobode koje imaju ali zahtjevaju one koje nemaju. Ne koriste slobodu misli, traže slobodu govora.
– Kjerkegor

 

Nije baš lako protumačiti da li je pitanje slobode govora na društvenim mrežama istinski bitna, ili samo fingirana, nametnuta tema. Očigledno je da smo skoro svi, već duže vremena, prenijeli dobar dio svojih života na odabranu mrežu (ili možda na sve njih), a u skladu sa tim su tamo stigle sve naše aktivnosti, poslovi, hobiji, želje i strahovi.

Danas je nezamislivo biti aktivista bilo koje vrste bez značajnog “online” prisustva, rimski forum, grčka agora, sva ta mjesta dijaloga i rasprave su se prebacila na Tviter, Fejsbuk, pa čak i sekciju za komentare YouTubea. Ne moramo se samo ograničavati na aktiviste ili profesionalce, jer ne postoji osoba koja ne može danas iskazati ono što želi, koliko god te želje bile velike ili male, specifične ili univerzalno, okrenute širokoj ili najužoj publici. Prilike koje stoje pred nama u tom pogledu su do sad nezapamćene.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price