Društvo Istorija

Koga je sve naljutila “Krajina”

Knjiga srpskog istoričara, objavljena na srpskom jeziku - a u Hrvatskoj! - bila je tema i u Saboru. Šta piše u knjizi "Krajina" i gde je sredina između "velikosrpske propagande" i "Arkanovih šamara"?

/ GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia
феб 19 2024, 05:00

Podeli

I da knjiga nije bila tema u Hrvatskom saboru, već bi bilo dovoljno intrigantno to što se u izlozima zagrebačkih knjižara može videti naslovnica na kojoj piše velikim slovima “Krajina 1991. – 1995.” sa potpisom autora – Kosta Nikolić. Knjiga je, inače, pisana na “čistom” srpskom jeziku, a štampana je u Kragujevcu. Posle neophodne provere na internet pretraživačima, dobiće se potvrda da to nije lokalni, hrvatski autor koji ima isto ime kao poznati beogradski istoričar. Izdavač je Fraktura, hrvatska izdavačka kuća, a kao koizdavač se pojavljuje i Srpsko narodno vijeće. Knjiga, dakle, nije “uvezena”, objavljena je samo za hrvatsko tržište.

Ovu suviše složenu jednačinu hrvatski desničari su pojednostavili svođenjem na najmanji zajednički činilac kojim se najlakše, iz njihovog ugla verovatno, svaka društvena pojava i inače objašnjava – nova velikosrpska zavera.

Glavnu “promidžbenu” akciju za knjigu je u Hrvatskom saboru izveo zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe, koji je premijeru Andreju Plenkoviću protestno poklonio knjigu uz salvu napada da je to “velikosrpska propaganda koju je vlada platila”, da se “Gebels ne bi postidio da je ovo pisao”, zasmetalo je i to što knjiga ima 600 stranica, što je štampana u Kragujevcu, i to je sve Plenkovićeva odgovornost. Štampanje knjige jeste pomogao Ured za ljudska prava hrvatske vlade, a hrvatski premijer je relativno nonšalantno reagovao na ovu pojavu, rekavši da ne zna za tu knjigu i da oni ne prate kako će se svaka kuna trošiti u Uredu za ljudska prava. A kako knjiga nije prošla nikakvu ni formalnu procenu, a kamoli zabranu, ispalo je da je ova akcija bila samo reklama.

Reakcije u hrvatskoj javnosti bile su dvojake (u najmanju ruku), od radikalno desničarskih (u najmanju ruku) publikacija poput “Hrvatskog tjednika” koji je knjigu nazvao “novom Pupovčevom velikosrpskom bljuvotinom”, pa do magazina “Express” koji je objavio delove knjige uz isticanje naslova “Kako su ratovali srpski ‘oslobodioci’: Pijani su se međusobno ubijali, ginuli u prometnim nesrećama, a krvnik Arkan ih je šamarao”. Reakcije u srpskoj javnosti nisu bile dvojake, reakcija u Srbiji nije ni bilo. Nekako je bilo neizbežno na početku razgovora sa Kostom Nikolićem primetiti da su se mediji veoma zainteresirali za ovu knjigu, ali da se nisu nešto zainteresovali.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price