Društvo

Kako se (prepo)rodila Crna Gora kao luksuzna destinacija

Brojne kuće, vile i palate u Crnoj Gori kriju jedan mnogima nepoznati svet. Put nas ovim povodom najlakše može odvesti u Boku Kotorsku. Kamene vile i palate iz 17, 18. ili 19. veka predstavljaju osobenost neveste Jadrana. Latinski natpisi na zgradama, porodični grbovi, ukrasi i ornamenti pričaju jednu drugačiju priču

Crna Gora / foto dreamstime
dec 30 2023, 12:49

Podeli

N

Nekada su Crnu Goru nazivali najbolje skrivenom tajnom Mediterana, ali najmanja balkanska država odavno više nije skrivena – danas, nakon godina evolucije turističke industrije, za njene lepote, za njeno more, za njene planine, za njenu gostoljubivost znaju svi. Crna Gora se menja, neko bi rekao i da prevazilazi sebe, a sve je više i onih koji otkrivaju da je od neizbrušenog dragulja postala verovatno najatraktivnija destinacija na Starom kontinentu, kada je u pitanju tržište luksuznih nekretnina.

Da li je to Crna Gora “postala” ili je to prirodno stanje – možda je jedna od onih priča o kokoški i jajetu, jer priču o luksuznim nekretninama ne nose isključivo savremeni rizorti i hoteli, prisutni širom turističkih destinacija planete. Mnogo je tu, naime, kamenih zidova koji pamte mnogo. To su kuće i vile koje su same po sebi istorija jednog podneblja.

A sem duše, Crna Gora je zadržala i pristupačnost – iako ova mala država krupnim koracima napreduje ka Evropskoj uniji, i dalje se u Crnoj Gori luksuzna nekretnina, „na pjeni od mora” ili ona sa najlepšim pogledom, može kupiti mnogo povoljnije nego na nekim drugim luksuznim destinacijama.

Brojne kuće, vile i palate u Crnoj Gori kriju jedan mnogima nepoznati svet. Put nas ovim povodom najlakše može odvesti u Boku Kotorsku. Kamene vile i palate iz 17, 18. ili 19. veka predstavljaju osobenost neveste Jadrana.

Latinski natpisi na zgradama, porodični grbovi, autentični ukrasi i ornamenti pričaju priču o vremenu. To što su nekada bili domovi uglednih bokeških porodica, danas su glavni činioci crnogorskog tržišta luksuznih nekretnina. Kažu da ovakve građevine nisu za svakoga, što je i logično.

Čuvena kuća Sotheby’s prepoznala je ono o čemu je u uvodu ove priče bilo reči, pa je nedavno na poznatom britanskom televizijskom kanalu Chanel 4 predstavljena ponuda luksuznih nekretnina u Crnoj Gori.

O Crnoj Gori je govorio Niko Laković, partner i izvršni direktor u crnogorskom predstavništvu čuvene kuće Sotheby’s International Realty, verovatno najbolji poznavalac svega onoga što Crna Gora može da ponudi kada su u pitanju nekretnine i investiranje u njih.


“U saradnji sa kolegama iz londonske kancelarije UK Sotheby’s International Realty radili smo prezentaciju za britanski Chanel 4 i napravili sjajnu priču o crnogorskom tržištu luksuznih nekretnina. Emisija je prikazana u prime terminu, imala je snažan odjek i reakcije su bile sjajne”, rekao je Niko Laković.

To što su Britanci mogli da vide, zapravo je nešto što bi i našim ljudima, svim “našim” ljudima koji se u Crnoj Gori osećaju kao kod kuće, moglo da bude otkrovenje.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price