Društvo

Kad se Vatikan plasira na Mundijal

Za koga navija papa Franjo i kako bi nogomentna selekcija Vatikana mogla da bude bolja nego što jest

/ Eric Vandeville / akg-images / Profimedia
jun 26 2024, 05:00

Podeli

Hrvatima, da se našalimo, nije pomogla ni Međugorska Gospa, kamo je reprezentacija više puta odlazila na pripreme i molitvu pak selektor Dalić ima običaj hodati do Međugorja 120 km (ide vic koji prikazuje Zlatka Dalića u razgovoru s Gospom i ona mu kaže: “Sorry, nisam izdržala, u 98. minuti sam izašla zapaliti cigaretu”), a ni papa Franjo kod kojeg su bili prije prvenstva. Počnimo, dakle, s time.

Papa Franjo primio je u srijedu 5. juna 2024. u Vatikanu vodstvo i igrače hrvatske nogometne reprezentacije. Hrvatska reprezentacija je prema Rimu krenula iz Zračne luke Rijeka na Krku, u koju je sletjevši istoga dana prije 21 godinu papa Ivan Pavao II. započeo svoj treći pohod Hrvatskoj. U Rijeci je selektor Dalić imao igrače na treninzima i koncentraciji.

Na početku audijencije papa Franjo je reprezentaciji čestitao na osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u Kataru. Podsjetio je da je taj događaj “zbog nekih razloga primio i mnoge kritike”, ali je i potvrdio da je nogomet globalni fenomen, sposoban uključiti iznimno veliki broj ljudi te pokrenuti kolektivne osjećaje i emocije.

“To mogu i sam posvjedočiti, jer dolazim iz zemlje gdje je sve ovo življeno na najsnažniji mogući način”, dodao je Papa rođen u Argentini čija je reprezentacija u Kataru pobijedila hrvatsku u polufinalu i potom osvojila prvenstvo.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price