Društvo

Kad novinar postane propagandista

Uspon pi-arluka obrnuto je proporcionalan propadanju novinarstva

/ Ilustracija Freepik
dec 22 2023, 05:00

Podeli

Ništa nas ne košta maštati. Recimo o fantastičnoj budućnosti koja čeka novinare na izmaku karijere. Svaki iole ozbiljan nogometaš veteranske dobi sanjari o mogućnosti, ma koliko daleka i nestvarna ona bila, da posljednju sezonu-dvije u svojoj karijeri odigra za masne pare u nekom saudijskom klubu.

Dok mladi maštaju o ugovoru s Manchester Cityjem, Realom ili Bayernom, umornim doajenima zavodljivo zvuče imena klubova kao što su Al Hilal, Al Nassr ili Al Ahli. A kad već jest tako, tko nama brani zanositi se slatkom iluzijom da će nam uskoro na vrata pokucati skauti saudijskih listova kakvi su, recimo, Al Riyadh, Al Madina ili Al Eqtisadiah? Pod nos će nam staviti ugovor koji će nam zajamčiti mirnu i situ starost, a mi ćemo zauzvrat morati pisati samo po jedan tekst tjedno, i to osrednji, jer tamo konkurencija nije bogzna kakva, uz malo uvezenih profesionalaca iz europskih listova rade uglavnom domaći momci koji su puki početnici.

Novinari vole maštati o čudesnim, iznenadnim dobicima i spektakularnim obratima koji će njihovim posustalim karijerama dati novi zamah.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price