Društvo

Evropa je mladi kriminalac koji sve stavlja na kocku

Često možemo čuti kako je evropski san izbledeo, kako u njega više niko ne veruje. Ali njega snevaju čitave zemlje koje se nalaze van Unije, u kojima je život težak (kao u Srbiji), pa čak i nemoguć (kao u Siriji)

/ ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia
sep 07 2023, 05:00

Podeli

Neću pominjati imena protagonista ove priče, a uskoro će vam biti jasno i zašto. Jedan mladi prijatelj iz Beograda morao je da ode na studije u Austriju. Često koristi platformu za podelu troškova prevoza, popularnu širom Evrope, pa je to uradio i ovog puta. Pronašao je vozača i sve utanačio, ali ga je ovaj pozvao neposredno pre putovanja i otkazao. Iznerviran, moj prijatelj se vratio pomenutoj platformi i pokušao da pronađe alternativu. Javio mu se jedan mladi vozač i ponudio mu istu uslugu, na isti dan i po istoj ceni, samo u kombiju. Prijatelj je prihvatio ponudu, pa sa još dvojicom kolega studenata otišao do ugovorenog mesta polaska u Beogradu. Tako su sva četvorica krenuli na zapad.

Putovanje se odvijalo glatko, ubrzo su stigli na hrvatsku granicu gde su carinici ispitali vozača i proverili putnike i unutrašnjost kombija, a onda su nastavili dalje. Ali negde u blizini Zagreba, moj prijatelj je, pažljivo naćulivši uši, najedanput čuo neki nepoznati glas.

Sačekao je još nekoliko minuta da vidi da li ga možda uši varaju, ali je onda ponovo čuo isto. Glas mladog čoveka koji priča stranim jezikom, za koji je moj prijatelj pretpostavljao da je turski. Zato se okrenuo ka vozaču i naredio mu da smesta zaustavi vozilo pored puta. Vozač se prvo pretvarao da ne razume u čemu je problem, ali kako je moj prijatelj navaljivao, nakon nekoliko minuta je priznao: pre polaska je svoj kombi nakrcao ilegalnim migrantima i sakrio ih metalnom pločom ispod prtljažnika.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price