Društvo

AI se ne obračunava s glupošću, nego s pameću

Sve ili barem premoćnu većinu poslova koji nisu naročito kreativni, nego pretpostavljaju marljiv, uporan i pretežno dosadan intelektualni rad, polako preuzimaju ili će vrlo skoro od živih ljudi preuzeti algoritmi

Ilustracija ALLVISIONN / DPphoto / Profimedia
maj 30 2023, 05:00

Podeli

Nema gluplje stvari od sažetog prepričavanja ionako kratke priče, ali ne mogu si odoljeti. Dakle, mjesto radnje je Japan, a vrijeme netom po završetku Drugog svjetskog rata. Visoki oficir američke vojske poslan je u Tokio da bi uvjerio poraženu stranu kako se treba okaniti proizvodnje oružja. Njegovi domaćini shvaćaju zašto on inzistira na tome, ali mu pokušavaju objasniti kako bi odustajanje bacilo zemlju u duboko siromaštvo, pošto oni ne znaju proizvoditi ništa osim tenkova, aviona i topova. Gost ih, međutim, podsjeća na notorno: kako je službeni Washington neumoljiv i ne dopušta pogađanje na ovu temu.

“Ali ako postupimo kako od nas tražite, od čega ćemo onda živjeti?”, plačnim glasom pitaju ga Japanci. On se neko vrijeme premišlja, a onda mu sine: “Zašto se ne biste prebacili na proizvodnju automobila? Oni se također proizvode od čelika, baš kao i vojna oprema, slična je to tehnologija, a tko zna, možda se pokažete i dobri u tome poslu.”

Japanci kolutaju očima i sumnjičavo vrte glavama, a pripovjedač tu udara montažni rez. Priča se nastavlja trideset godina kasnije. Onaj isti američki visoki oficir danas je još viši lobist američke poslovne elite. Iznova se obreo u Tokiju i svojim domaćinima pokušava objasniti kako se moraju okaniti proizvodnje automobila jer su svojim ekonomičnim modelima zagušili tržište i prijete slomom čitave američke automobilske industrije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price