Biznis business week

Hrvatska bitka s inflacijom: Loš start prve godine u eurozoni

Hrvati plaćaju visoku cijenu nereformiranog sustava

Ilustracija VP
sep 30 2023, 05:00

Podeli

Ulazili su jedan po jedan, kao grješni đaci na prozivku ravnatelja. Trgovci iz velikih lanaca hrvatskom ministru gospodarstva Davoru Filipoviću predstavljali su 12. rujna razloge skoka cijena na svojim policama. Nekima je povjerovao, drugi su ured napustili zamišljeni. Svi su obećali da će dio asortimana pojeftiniti. Nitko nije prihvatio cijelu listu ministrovih zahtjeva. Službeno vladino priopćenje, kako je dogovoreno da trgovci spuste cijene za 360 prehrambenih proizvoda u startu se činilo prerano napisanim i previše optimističnim. Nije lako suzbiti inflaciju u razdoblju između rujanske šoping groznice, potaknute mahnitim opremanjem školaraca, i dolazećeg božićnog potrošačkog stampeda. Ne pomaže ni što je turistička sezona nabila novčanike morske Hrvatske, koja se, dodatno pogurana bankarskim nikakvim kamatama na položen novac, sada bacila na spašavanje solidne zarade trošenjem.

Vlada Andreja Plenkovića inflaciji se odlučila suprotstaviti reaktivno, zapravo na jedini mogući način kada je riječ o problemu koji ne dolazi iznutra. Temelji nestabilnosti globalnog monetarnog sustava, već nagrizeni pandemijskim potporama, danas škripe pod pritiskom trojice lidera – ruskog predsjednika Vladimira Putina, njegovog američkog sparing partnera, ostarjelog Joea Bidena, i Xija Jinpinga, jakog Kineza koji je odlučio kako je vrijeme da Kina preuzme ulogu globalnog predvodnika.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price