Politika Svet

Šta su stvarno evropske vrednosti?

Po pravilu, evropske vrednosti se zlonamerno mešaju sa neoliberalizmom i globalizacijom ili se apostrofiraju kao zapadne vrednosti kada se želi sakriti veoma rašireni antiamerikanizam, ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi

Ilustracija VP
apr 29 2024, 05:00

Podeli

“Neznanje otvara vrata strahu, strah vodi ka mržnji i mržnja na kraju ka nasilju. To je jednačina”, govorio je Ibn Rušd, u Evropi poznat kao Averoes, najvećih arapski mislilac zahvaljujući kome smo upoznali Aristotela. Averoesovu jednačinu koriste već decenijama neprijatelji evropskih vrednosti igrajući na sigurnu kartu ignorancije. Pojam evropske vrednosti svi koriste a malo ko zna šta one zaista znače, što omogućava da budu dilovane kao deo neoliberalizma, globalizacije, američkog unipolarizma ili hegemonizma.

Razmnožavanje političkih lidera i partija koje propagiraju nacionalizam, supremaciju, tzv. tradicionalne vrednosti, zaštitu identiteta, omalovažavaju i ismejavaju demokratske i liberalne tekovine, ljudska prava i slobode, nije novina. Posle Prvog svetskog rata u gotovo celoj Evropi su se raširili tribuni odbrane naciona, naravno na štetu drugih nacija, i zaštite porodice koja je u njihovom sistemu vrednosti podrazumevala da je žena manje vredno biće koje sedi kod kuće, bespogovorno sluša muža, čisti, kuva i rađa i odgaja decu. Takvi su u veoma važnim evropskim državama osvojili vlast, od Benita Musolinija, preko Adolfa Hitlera, do Fransiska Franka. Taj izbor i zavedenost građana je platila Evropa i ceo svet, a kamate tog nacionalističkog ludila se plaćaju i danas.

U svetu postoji vrlo šarenolika partija diktatora, autokrata i kleptokrata koji su ubeđeni da je vreme Zapada, odnosno SAD i EU prošlo, jer Evropljani i Amerikanci ne veruju više u vrednosti na kojima su izgradili svoje sisteme i da nisu više spremni da ih brane. Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping su nekoliko puta javno iznosili takve ideje. U Moskvi i Pekingu su uvereni da budućnost pripada autokratskim režimima i da su oni superiorni u odnosu na liberalne demokratije koje su na umoru i da je samo pitanje vremena kada će poraziti Zapad i rasparčati ga na interesne zone zajedno sa regionalnim autokratskim režimima.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price