pink floyd roger waters
Kultura

Tamna strana Mjeseca: Živimo u vremenu u kojem najkontroverzniji muzičar puni 80 godina

Njegovo ime je Rodžer Voters i ta činjenica, iako njemu služi za ponos, za društvo u cijelini je unekoliko tragična

pink floyd roger waters Roger Waters / PROFIMEDIA / VELIKE PRIČE
maj 15 2023, 05:00

Podeli

When I was a child, I caught a fleeting glimpse
Out of the corner of my eye
I turned to look, but it was gone
I cannot put my finger on it now
The child is grown, the dream is gone
Pink Floyd – Comfortably Numb, The Wall 1979

Teško je reći da li je pop-rok muzika ikad postojala bez primjesa kontroverzi. Šta god izabrali kao početak ovog muzičkog žanra naći ćemo makar jedan društveno problematizovani ili istinski problematični momenat. Možemo krenuti od Little Richarda i moralno-rasističke panike da mlade bjelkinje igraju uz muziku koju izvodi Afroamerikanac. Ili recimo od toga da Elvis suviše senzualno njiše kukovima i koljenima. Neki skandali i kontroverze su pak bile vrlo opravdane, primjer za to je Džeri Li Luis i njegov brak sa trinaestogodišnjom rođakom. I sa jedne i sa druge strane stoji – dani nastanka rok i pop muzike su pokazali da će najpopularniji muzičari biti nerijetko akteri ili mete raznih kontroverzi.

Tako nam je muzička istorija dala Bitlse i šok njihovih dugih kosa, interesovanja za misticizam i izjave da su “veći od Isusa”. Dala nam je Morisonovo skidanje na sceni, klub 27, okultne stihove kada se ploče puštaju unazad.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price