Kultura

Zašto je Švedska morala da pobedi na Evroviziji

Ispostavilo se da su u pravu bili oni koji su tvrdili da je pobednik - Loreen i njeni nokti - unapred poznat. Koliki je uticaj grupe ABBA i danas?

/ Andy Von Pip / Zuma Press / Profimedia
maj 14 2023, 10:37

Podeli

Kada je Šveđanka Loreen, sasvim u skladu sa predviđanjima i očekivanjima, u noći između subote i nedelje zadužila stakleni mikrofon i postala prva žena sa dve “titule” na Evrosongu, dobar deo publike – a publika je uvek naoštrena da nekome sve po spisku – dreknuo je omiljenu reč balkanskih ljubitelja raznoraznih izbora i fudbala.

“Namešteno!”

Po ovoj teoriji, koja se šetala društvenim mrežama gola i bosa kao švedska turistkinja na Jadranu, Loreen je “morala” da pobedi uprkos tome što je optužena za plagijat, uprkos tome što je naklonost evropskog i australijskog gledališta bio uz Finsku (mada je bilo i onih koji su u plasmanu prve dve nacije videli duge prste NATO-a, koji je ovim nagradio svoje nove članice), uprkos tome što joj pesma “nije ništa spec”.

Morala je, jer se dogodine obeležava pola veka otkako je ABBA zapevala “Waterloo” na Evrosongu i promenila sve.

Prvo sebe, pa Švedsku, pa Evropu, pa Evrosong.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price