Kultura

Da li je došlo vreme za “Sablju”?

Kada je "dovoljno prošlo" pa da mogu da se obrađuju političke teme iz novije istorije?

Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić / Ilustracija VP, foto promo
okt 26 2024, 05:51

Podeli

“Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti, onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funkcionisati i dalje”, čulo se sa jednog od mnogobrojnih Instagram “rilsa” koje sam tog dana videla i za razliku od većine drugih, na njemu sam se zadržala. Pustila ga opet. I opet. I opet. Rečenični akcenat, melodija rečenice, intonacija – liči. Dosta liči. A onda se u kadru pojavi glumac čiji se glas nastavi iz “ofa”. Pojavi se Dragan Mićanović, za koga javnost već duže vreme zna da u seriji “Sablja” igra Zorana Đinđića, premijera Srbije nakon svrgavanja Miloševića, koji je ubijen 2003. godine u atentatu.

Prošlo je, dakle, nešto malo više od 20 godina od njegove smrti i pojavilo se prvo ostvarenje čija je osnovna tema ubistvo prvog demokratskog premijera. Kako stoji u najavnim tekstovima i izjavama autora, ovaj događaj se prati iz perspektive, načelno fiktivnih likova, novinarke Danice (Milica Gojković), inspektora Borisa Rakića (Ljubomir Bandović) i kriminalca Uroša (Lazar Tasić).

Ipak, sa druge strane, među ostalim likovima navedenim na platformi IMDb pominju se, pored Đinđića, i druge stvarne i relevantne osobe tog perioda – Vladimir Beba Popović, Čedomir Jovanović, Dušan Mihajlović, Milan Veruović, Milorad Ulemek, Dušan Spasojević, Zvezdan Jovanović i mnogi drugi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price