Emocionalni vampiri
Emocionalni vampiri Vampiri ne mogu samo da “ulove” bilo koga, morate da ih pozovete na “gozbu” / Ilustracija Freepik

Kako prepoznati emocionalne vampire i pobeći od njih

Ako vas određeni "prijatelji" ostavljaju s osećanjem iscrpljenosti i demotivisanosti svaki put kad se sretnete, morate da razgovarate s njima, ali i sa sobom

okt 23 2024, 05:00

Podeli

Tekst iz Gardijana priredila Zorica Marković.

Eli se pitala zašto se uvek oseća iscrpljeno nakon druženja s prijateljima. Tada je primetila da se njihovi razgovori svode na to da se oni stalno žale na posao ili partnere, a da nikada nisu preduzeli nijedan korak da to promene. Ili bi samo pronašli “novu žrtvu” kojoj bi oduzimali energiju istim pričama. Nisu bili mnogo zainteresovani za Elin (35) život, niti za promene koje je preduzimala u životu, za novi posao koji je započinjala, kaže ona. “Skoro da ste se osećali kao da ne možete da se uklopite s njima osim ako ne kukate zbog nečega.”

Možda imate nekog od ovakvih “likova” u svom životu, možda je u pitanju čak i stari školski drug, koji vas posle susreta ostavi u iscrpljenom stanju. Psihološkom skraćenicom rečeno, takve osobe poznate su kao “emocionalni vampiri”, i nazvane su tako zbog svoje sposobnosti da isisavaju zadovoljstvo iz društvene interakcije, i vašu energiju zajedno s njom. Ali koji su to znaci da ste u nečijim kandžama ili da ste i sami postali jedan od njih (emocionalnih vampira)? Kako je najbolje nositi se s takvim osobama?

“Postoje neki ljudi koji imaju preteranu potrebu za pažnjom i validacijom”, kaže Suzi Reding, psiholog i ovlašćeni član Britanskog psihološkog društva. Često su takve osobe u velikoj meri negativne, ili pokazuju mentalitet žrtve, odbijajući da veruju da je bilo šta što im se dešava njihova greška.

“Mnogo puta oni zapravo ne žele rešenja niti savet – oni samo žele da se oslobode”, kaže Suzi Reding. I dok su možda fokusirani na sebe, “nemaju mnogo samosvesti”.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price