Društvo Feljton: Andrić kakvog još nismo upoznali Kultura

Andrić, Milica i njen prvi suprug

Milica Babić bila je velika ljubav Ive Andrića. Njen prvi suprug, Nenad Jovanović, deportovan je u Nemačku za vreme Drugog svetskog rata. U jednom arhivu u Nemačkoj su do danas sačuvana dokumenta iz Koncentracionog logora Dahau, u kojima je njegovo zatočeništvo temeljno posvedočeno - uključujući i finansijsku pomoć iz Jugoslavije koja mu je slata u logor

Ivo Andrić / Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
okt 12 2024, 05:12

Podeli

Dana 18. jula 1944. godine, a bio je to utorak, zlo je pozvonilo na vrata bračnog para Jovanović iz Beograda. Ne možemo znati šta je tačno zlo reklo (niti u kom broju se pojavilo), ali izvesno je da je nosilo nemačku uniformu. Zlo su (pretpostavimo da je bilo u množini, jer se u uniformi retko pojavljuje sâmo) činili službenici Nemačke bezbednosne policije – ili Ziherhajtspolicaj. Ziherhajtspolicaj je bila sastavni deo Gestapoa (Tajne državne policije) i polagala je račune zapovedniku SS odreda Hajnrihu Himleru. Ne može se sa izvesnošću reći kako se odvijao razgovor između okupatorskih policajaca i žitelja stana 2 u Mišarskoj ulici br. 10, ali posledice su dokumentovane: tačno šest sedmica kasnije, 29. avgusta 1944, bivši diplomata Nenad Jovanović, rođen 14. jula 1907. u Tuzli, doveden je u Koncentracioni logor Dahau kod Minhena.

Nenad Jovanović u Srbiji nije nepoznat. Ovaj novinar, prevodilac i diplomata bio je visoko obrazovani intelektualac, koji je od 1939. do 1941. radio pri Ambasadi Jugoslavije u Berlinu kao ataše za štampu. Ali najpoznatiji je kao prvi suprug Milice Jovanović, kasnije supruge Ive Andrića. Takođe je poznato da je Jovanović tokom Drugog svetskog rata bio u zarobljeništvu u Koncentracionom logoru Dahau. No do sada nije bilo poznato mnogo više osim ove puke činjenice.

O tačnim okolnostima kako je dospeo u zatočeništvo znalo se malo. Kružile su čak i lažne informacije o njegovom boravku u logoru. Tako je Vera Stojić, Andrićeva dugogodišnja poverenica, sekretarica i pomoćnica u svim životnim prilikama, godine 1988. rekla: “Andrićevu ženu, Milicu Babić, poznavala sam još dok je bila udata za Nenada Jovanovića. Andrić i Milica upoznali su se mnogo pre rata. Tako sam, zapravo, čula. Nisam nikada pitala. Andrić je 1939. otišao u Berlin kao poslanik, a sa njim, kao ataše za štampu, Nenad Jovanović, a sa njim i Milica. Bili su sve vreme zajedno u Berlinu i zajedno su se i vratili, istim vozom. (…) Kada su stigli u Beograd, (…) Nenada su posle nekoliko dana vratili u Nemačku, u zarobljeništvo…”

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price