Društvo

Tragedija je probudila jugoslavensku solidarnost iz podsvijesti

Pitanje je zbog čega inače nisu takvi odnosi između nas, jednako kao zašto se beskonačno svađamo oko ideologija i prošlosti. Stvar je tim teže objašnjiva, s obzirom da su i jedna i druga reakcija suštinski iskrene i bazirane na emocijama

Poplava u Jablanici / Denis Zuberi / AFP / Profimedia
okt 05 2024, 09:45

Podeli

Horor koji je pogodio sjevernu Hercegovinu i srednju Bosnu, a Donju Jablanicu od koje su ostali skoro pa samo kupola i minaret džamije, praktično izbrisao s mape, jednako kao i dio praktično jedine ceste između Mostara i Sarajeva, kultne magistrale M-17, uslijed poplava i odrona, po tko zna koji put je izvukao sve najbolje iz ovdašnjih ljudi.

Istina je da su razmjeri tragedije, koji nažalost još nisu konačni, a trenutačno su se zaustavili na brojci od 21 poginulog, uz puno nestalih i potresne prizore bake koja je zaštitila unučicu i tako je spasila, žrtvujući vlastiti život, odmah bili jasni svima i da su oni djelovali na toliku solidarnost.

Ali kontrast koji se dogodio unutar same Bosne i Hercegovine, ali i čitave regije u odnosu prema ovoj tragediji, kad ga se komparira s tim u kojim nam temama i odnosima prolaze ostali dani, izgleda nadrealno i skoro pa da ga je nemoguće objasniti.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price