Svet

Od Kurska do Krasnoarmejska

Kurska bitka će se nastaviti, a u međuvremenu puzeća ruska ofanziva u Donbasu svaki dan uzima Ukrajincima po parče zemlje

Statua Vladimira Lenjina oštećena je u borbama u Sudži, Kurska oblast, Ruska Federacija / KIRILL CHUBOTIN / Avalon / Profimedia
avg 20 2024, 21:44

Podeli

Rusi muku muče u Kurskoj oblasti jer iako su dovukli pojačanja, ukrajinske IDG čini se da su svuda po šumarcima i ne odustaju od plana da se barem što duže zadrže na ruskoj zemlji. Uz rezerve prema verodostojnosti informacija sa terena, čini se da su Rusi imali rezultata u primeni raketa “iskander” u izolaciji bojišta. Objavljeni su snimci uništenja višecevnog lansera raketa HIMARS, najmanje jednog, a možda više, u ukrajinskoj pozadini, u Sumskoj oblasti.

U američkoj stručnoj literaturi od pre osam godina koristi se skraćenica A2AD (anti-acess and area denial) za očekivani ruski (i kineski) potencijal da sa novim raketnim sistemima ne dozvole pristup u određene branjene delove vojišta. Raketni sistem “iskander” dometa do 500 km jedno je od ključnih sredstava za “zabranu pristupa” pretnjom da se može uništiti nesrazmerno više protivničkih složenih borbenih sistema u odnosu na procene prihvatljivih gubitaka.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price