Zdravlje

Šta (ni)su majmunske boginje

Skoro istovremena pojava majmunskih boginja na više kontinenata, u punoj meri prepoznata maja 2022, bila je događaj bez presedana u nedugoj istoriji te bolesti

/ NIAID / Sciencephoto / Profimedia
avg 20 2024, 05:06

Podeli

Od početka avgusta u Africi raste uzbuđenje zbog sve naglijeg rasejavanja majmunskih boginja, donedavno ograničenih na žarišta u centralnom i zapadnom, podsaharskom i tropskom delu tog kontinenta. Afrički Centri za sprečavanje i suzbijanje bolesti proglasili su 13. avgusta najviši stepen pripravnosti, u slobodnom prevodu, narodnozdravstvenu pretnju kontinentalnoj sigurnosti (engl. Public Health Emergency of Continental Security).

Samo dan kasnije je i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), na osnovu predloga hitno sazvane grupe eksperata, pribegao najradikalnijoj meri koju mu dopušta Međunarodni zdravstveni pravilnik, proglašenju – kako se kod nas prevodi – narodnozdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (engl. Public Health Emergency of International Concern).

Za razjašnjenje pojmova pogledajte odeljak na kraju članka (Administrativni odgovor na pojavu bolesti).

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price