Zarazne bolesti
Zdravlje

Devet zaraznih bolesti koje će nestati u budućnosti

Taj put neće biti lak, ali je neophodno njime ići

Zarazne bolesti Male boginje su najlakše prenosiva zarazna bolest – često se dešava u siromašnim delovima sveta, gde dominiraju neuhranjenost i nedostatak vitamina u osetljivoj sredini, jedan bolesnik zarazi prosečno 15 osoba / Ilustracija Freepik/AI
maj 16 2024, 05:00

Podeli

Biografi Luja Pastera navode kako je jednom prilikom rekao da je “u moći čoveka da iskoreni infekciju sa lica zemlje”. Izvesno je da nije imao u vidu sve mikroorganizme, kojih samo u nama i na nama ima više nego naših sopstvenih ćelija, jer se u to vreme o njihovoj sveukupnosti i značaju, tzv. mikrobiomu, nije mnogo ni znalo. Tek je trebalo da se razjasni i uloga uslovno patogenih bakterija.

Paster je nesumnjivo mislio na uzročnike klasičnih zaraznih bolesti. U 19. veku je njegova ideja delovala utopijski, ali je, kao vizija, nosila u sebi ostvariv potencijal. Stotinak godina kasnije, 1980. godine, svečano je proglašena iskorenjenost variole, zaraze koja je, više od ijedne druge, ostavila poguban trag u istoriji civilizacije. Na početku druge decenije ovog veka, 2011. godine, svet je zvanično ostao i bez goveđe kuge. Reč je o bolesti koja se ne prenosi na čoveka, ali on trpi indirektne ekonomske posledice zbog redukovanja stočnog fonda. Poslednji slučaj zabeležen je još 2003. u Mauritaniji, ali je trebalo prikupiti garancije da se zaražavanje ne odvija negde neopaženo.

Eliminacija i eradikacija

Eliminacijom se naziva stanje kada se na određenom području bolesnici više ne javljaju (u nekim definicijama dopušta se da je eliminacija dostignuta i ako je učestalost bolesti pala na blizu nule, tj. ako je ona prestala da bude narodnozdravstveni problem). Postoje dve mogućnosti:

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price