Bološki rat
Društvo Zdravlje

Biološki rat: Mit ili realnost?

Na biološki napad računa se kako danas, tako i u doglednoj budućnosti, kao na realnu opasnost. Uz to, proizvodnja je vrlo jeftina – kaže se da je biološko oružje atomska bomba siromašnih

Bološki rat Zagonetna serija bioterorističkih napada odigrala se u jesen 2001, kada su koverte sa sporama antraksa počele da stižu na razne adrese duž istočne obale SAD / Ilustracija Freepik/AI
apr 08 2024, 05:00

Podeli

Pojava pandemije kovida 19 bila je mnogima, uključujući neke naše poznate lekare, povod da za novonastalu nedaću optuže biološki rat. Naravno da to nije bio rat, jer bi u njemu biološko oružje bilo samo jedna komponenta ukupnog ratovanja. Gde su artiljerijska priprema, vazdušna dejstva, prodori motorizovanih pešadijskih jedinica i sve ostalo što čini ratni pohod? Nije bio ni biološki napad – bilo da se misli na bioterorizam, kao stvaranje straha i razbijanje socijalnog poretka namernim korišćenjem bioloških agenasa radi postizanja političkih, ideoloških ili religioznih ciljeva – bilo na biokriminal, kao sličan incident manjeg obima usmeren ka pojedincu, firmi ili organizaciji radi finansijske dobiti ili lične osvete.

Iz navedenih i mnogih drugih razloga neosnovano je verovati da iza poslednje pandemije stoji planirana zavera. Međutim, kolektivna sećanja na incidente u bivšem Sovjetskom Savezu, na Vijetnamski rat ili na japansko osvajanje Kine, da ne pominjemo ranija istorijska iskustva, upućuju na opreznost kada dođe do iznenadnog masovnog obolevanja. Na biološki napad računa se kako danas, tako i u doglednoj budućnosti, kao na realnu opasnost.

Interesantno je da u naučnoj literaturi – kada se unesu ključne reči „biološki rat“ i/ili „bioterorizam“ – ni u naslovu ni u sažetku nema članaka pre 1945. godine. Do pred kraj veka njihov broj je jednocifren, a tek 1996. raste na 10. Eksplozija javnog interesa za tu temu događa se 2001, 2002. i 2003. godine, sa 554, 1044 i 941 objavljenih članaka. U periodu dugom skoro 80 godina, do marta 2024, od ukupno 8608 članaka, 44 odsto ih je objavljeno za prvih pet, a 65 odsto za prvih 10 godina ovog veka. Jasno je da je prelomnu tačku za bavljenje temom terorizma, pa i bioterorizma i biološkog rata, u naučnim časopisima predstavljao vazdušni udar na kule bliznakinje u Njujorku i na Pentagon 9. septembra 2001. Pozornosti javnosti posebno je doprinelo rasejavanje spora antraksa narednog meseca u toj zemlji. Sama istraživanja, naročito do kraja Drugog svetskog rata, ali i danas, išla su drugim putem i završavala su u poverljivim izveštajima.

 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price