Sport

Koliko (ni)je važan Superkup?

Za većinu onih koji ne sudjeluju, taj je pehar nevažan, za one koji ga osvajaju obično se računa kao važan trofej. Jose Mourinho je, dakako, posebna kategorija

/ Box to Box Pictures/Yannick Verhoeven / imago sportfotodienst / Profimedia
avg 05 2024, 10:33

Podeli

Valjda ne postoji niti jedan period godine, uključujući i dane na plaži, kada je fudbal sporedni sportski događaj. Olimpijske igre u Parizu su prva, glavna i najčešće jedina vijest u posljednjih sedam dana, a biti će i u narednih sedam. Olimpijski fudbal, da se ne lažemo, malo koga raduje, iako je svaki put prilično uzbudljivo, pogotovo na ženskom turniru. Ali ovo je i period još jednog fudbalskog takmičenja – ako se uopšte može tako nazvati – o čijoj važnosti se raspravlja od njegovih početaka.

I ovog ljeta sezonu će u mnogim zemljama – a i u UEFA-inoj Evropi – otvoriti utakmica koju, manje ili više, svi nazivamo Superkupom. Naravno, najozbiljnije lige još su na odmoru a klubovi na pripremama, ili bolje rečeno na promotivnim turnejama, pa ćemo na neke dvoboje između prvaka i pobjednika nacionalnog kupa sačekati još koji dan ili sedmicu, ali neki od njih, i to super zabavnih odigrani su i ovog vikenda.

Da se vratimo važnom, koliko je zapravo super kup važan? To je pitanje na koje će gotovo svaki odgovor biti različit, a dio njih će ovisiti i o pobjedniku. Jer za većinu onih koji ne sudjeluju, taj je pehar nevažan, za one koji ga osvajaju obično se računa kao važan trofej. Jose Mourinho je, dakako, posebna kategorija – njemu je Superkup veliki trofej.

Za razliku od većine prvenstva, a pogotovo nacionalnih kupova, superkupovi i nemaju preveliku tradiciju. Naravno, izuzetak je Engleska, tamo je sve tradicionalno, i prema nekim podacima tamo se i igrao prvi takav susret i to još 1908. godine, međutim službeno, dvoboj između pobjednika prvenstva i kupa postao je super kup tek 1959. Prije njih su to imali i Nizozemci i Francuzi, koji su od 1955. imali Challenge des Champions kao službeno takmičenje.

Ipak, ozbiljnije se nije primilo sve do početka 1970-ih, kada je UEFA predstavila svoje izdanje, a ispratile su je sve veće zemlje Evrope. U međuvremenu je veliki broj zemalja mjenjao i termine i formate, što uostalom rade i danas, ali se u većini federacija ta utakmica zadržala kao svojevrsno otvaranje nove fudbalske sezone, što danas radi i sama UEFA.

Dakle, na pitanje koliko je važno odgovor možete dati samo vi koji čitate – Fudbal ponedjeljkom svakako nikada ne odgovara na pitanja – ali barem možemo garantovati da je važnije i zabavnije od gomile prijateljskih utakmica i međunarodnih turneja. A vjerovatno i fudbalskog turnira na Olimpijskim igrama.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price