Sport

Savršena fudbalska oluja

Uzroci, posledice i analiza sunovrata srpskih klubova u Evropi

/ Gonzales Photo/Dejan Obretkovic / imago sportfotodienst / Profimedia
dec 22 2023, 12:06

Podeli

Nema mesta za skrivanje – 28 mečeva, jedna pobeda, dva remija, 25 poraza, 21 dat i 75 primljenih golova. Oba kluba koja su mogla da ispadnu tokom leta, ispala su do avgusta. Sva tri kluba koja su imala zagarantovano mesto u grupama evrokupova završila su najpre u najslabijem mogućem kupu, a onda i na samom dnu tabele.

Sva tri kluba u grupama su i po zaradi pri dnu – jedan poslednji od 32 u svom kupu, jedan 31. od 32, i jedan 30. od 32. Sa 1.400 osvojenih bodova Srbija je među deset najslabijih u Evropi. Od ostalih devet najbolje rangiran je Lihtenštajn, 40. na petogodišnjoj listi. Otkad je samostalna Srbija nikad nije skupila manje bodova, a i od ovog što je skupila 57% (0.800) došlo je automatski, u paketu sa Zvezdinim mestom u grupi UCL.

U prevodu na terenu je skupljeno samo 0.600 (ispod čega su samo Lihtenštajn, Estonija, Gibraltar i San Marino), koje ravnomerno dele po bod Zvezde i TSC u grupi i trijumf Partizana nad Sabahom (u kvalifikacijama se bodovi dele na pola).

Potrebno je imati razumevanje za neravnopravne okršaje, na koje su srpski klubovi uglavnom bili ograničeni ove godine (neću preterati ako u ovu kategoriju smestim 22 od 28 mečeva). Sa druge strane, skor u ostalih šest je negativan (1-2-3), a baš nijedno prijatno iznenađenje zvuči mnogo gore kad se pomisli da je Zrinjski napravio čudesni preokret protiv AZ, ili da je KI Klaksvik sa Farskih ostrva izbacio prvaka Švedske.

I da situacija nije ovoliko dramatična, Velike Priče morale bi da se pozabave presekom srpskog fudbala na kraju grupne faze takmičenja. Okolnosti su priču učinili dramatičnijom ali i mnogo mesnatijom. Zato ćete u dva podugačka dela pročitati kompletan presek kataklizmičnog učinka srpskih klubova od jula do decembra.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price