Kultura

Nivo prihvatanja je veći nego što (mnogi) misle

U Parizu se ove godine takmiči rekordan broj LGBTQ+ sportista. A čini se da niko nije privukao toliko pažnje medija poput britanskog skakača u vodu Toma Daleyja

Tom Daley i Helen Glover replicirali su pozu iz filma Titanik / Naomi Baker / AFP / Profimedia
avg 03 2024, 05:00

Podeli

Dok su se dežurni konzervativci zgražavali na prizor navodnog repliciranja Tajne večere sa drag queens tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, tražeći tamjan da okade ekran i da po ko zna koji put retorički pitaju kako to da objasne deci – rekordan broj LGBTQ+ učesnika takmičiće se u ovom slavlju sportske veštine. Nekoliko istaknutih među njima privuklo je pažnju medija tokom Parade zemalja, čak i ako je bilo skoro nemoguće videti bilo koga na brodovima po onoj kiši.

Transdžender, nebinarna Nikki Hiltz koja se takmiči u trci na 1.500 metara, opažena je kako slavi sa drugim sportistima iz tima SAD dok su čekali da njihov brod uđe u Paradu nacija. Bokserka Cindy Ngamba upisala je svoje ime u istoriju kao prva LGBTQ+ osoba koja je nosila zastavu za Olimpijski tim izbeglica. Tekvondo borac Jack Woolley bio je izuzetno prominentan kao deo tima Irske. Atletičarka Sha’Carri Richardson, poznata po upečatljivom imidžu, pokazala je sjajne crvene, bele i plave nokte NBC kamerama. Pa ipak, čini se da niko nije privukao toliko pažnje medija poput britanskog skakača u voduToma Daleyja. On je nosio zastavu Velike Britanije duž Sene i, zajedno sa takmičarkom Helen Glover, replicirao pozu koju su Kate Winslet i Leonardo DiCaprio zauzeli u filmu Titanik.

Ovo su pete Olimpijske igre na kojima učestvuje. Daley je debitovao u Pekingu kao najmlađi olimpijac sa svega četrnaest godina – i to će biti jedine OI na kojima nije osvojio medalju. Četiri godine kasnije, osvojio je bronzu u muškom pojedinačnom skoku sa 10 metara u Londonu, a zatim je završio treći u sinhronizovanom skoku sa platforme na Igrama u Riju 2016. U Tokiju je zadržao bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji (skok sa 10 metara) i dodao prestižnu zlatnu medalju zbirci tima Velike Britanije nakon napetog sinhronizovanog okršaja sa Kinom. Ove godine, osvojio je srebro i nadimak “Srebrni metak” u britanskoj štampi.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price