Svet

“Ti, Bibi, rizikuješ državu zbog ličnih interesa”: Preti li Izraelu građanski rat?

Drastična promena strukture stanovništva Izraela u poslednjim decenijama – useljavanje i izrazito visok natalitet među ultraortodoksnim Jevrejima – preokrenula je kompletno političku pozornicu i

Foto JACK GUEZ / AFP / Profimedia
mar 29 2023, 13:38

Podeli

Svetom Tomi Akvinskom se pripisuje izreka “Boj se čoveka jedne knjige”. U Izraelu više od milion ljudi čita samo jednu knjigu, Toru, a njihovi predstavnici imaju četvrtinu poslanika u Knesetu i praktično drže u šaci premijera Benjamina Netanjahua. Bez ultraortodoksnih partija “kralj Bibi” nema većinu u izraelskom parlamentu, a odlazak s vlasti za lidera Likuda znači put u zatvor, imajući u vidu procese koji se vode protiv njega za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i proneveru.

U Izraelu je dakle na vlasti koalicija onih koji čitaju samo jednu knjigu i lidera koji ima samo jednu misao u glavi: kako da se ne preseli iz premijerske fotelje u zatvorsku ćeliju. Reč je o veoma tvrdom savezu i korak u stranu koji je napravio Netanjahu – zaleđivanje na mesec dana predloga za izglasavanje pravosudne reforme i najava otvaranja dijaloga u Knesetu – samo je predah pred zapaljivo drugo poluvreme.

Nisu daleko od istine veterani specijalne jedinice Sajeret Matkal, u kojoj je služio u mladosti Bibi Netanjahu, zajedno sa starijim bratom Jonijem. Veterani su podsetili nekadašnjeg saborca da je Joni išao u susret smrti otvorenih očiju jer je bio spreman da rizikuje svoj život zbog države (Joni je ubijen u operaciji spasavanja talaca u Entebi u Ugandi 1976. godine): “Ti, Bibi, rizikuješ Izrael zbog ličnih interesa”, poručili su penzionisani specijalci bivšem saborcu.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price