Sport

Niko tuđi život ne komplikuje kao Jirgen Klop

Veličanstveni fudbalski umovi - epizoda prva: O autsajderu iz Mainza i nogometu koji se pamti

John McDonald / Eyevine / Profimedia / John McDonald / Eyevine / Profimedia
jan 26 2024, 12:00

Podeli

Menadžer Liverpula Jirgen Klop saopštio je da će na kraju sezone napustiti klub. Njemu je bila posvećena prva epizoda serijala “Veličanstveni fudbalski umovi” Mihovila Topića, koju danas “repriziramo” 

***

Dok je totaalvoetbal još bio u nacrtu, radni naslov novog stila igre je bio pressing voetbal.

Suština ideje s kojom je Rinus Michels krenuo oblikovati totalni nogomet je bila u tome da na terenu ima vratara i deset igrača koji neće biti podijeljeni na obrambeni i napadački dio nego će svaki od njih deset morati i napadati i braniti se. Danas se tumači da je Michels želio razviti stil igre s deset univerzalaca. To je krivo, njegova misao vodilja je bila da ima deset igrača s različitim zadacima koji su sposobni pritiskati prema naprijed.

Otuda naziv pressing voetbal. Cilj je bio pritiskati prema naprijed; neovisno o tome tko ima loptu. Obrambena linija, bez obzira na to što joj je primarni zadatak braniti vlastitu mrežu, mora biti sposobna iznositi loptu i prebacivati težište igre na suparničku polovicu. Bez obzira na to što je Velibor Vasović bio zadnji čovjek obrane morao je biti sposoban iznijeti loptu i ući u igru kao dodatni vezni igrač. A ako je lopta kod suparnika, onda i napadači moraju formirati čopor koji će loviti loptu. To je ono totalno u totaalvoetbalu, nije se tolerirao prazni hod i igrači koji nisu mogli pritiskati prema naprijed.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price