Politika

Pragmatične proporcije i vulinizacija kampanje

Vulin je i u obrazloženju ostavke na mesto direktora BIA dokazao da je možda najprincipijelniji srpski političar. E, sad, kakvi su ti principi, to je drugo pitanje

Ilustracija/VP
nov 09 2023, 05:00

Podeli

Svi Vulinovi planovi u budućnosti vezani su za “srpski svet”. Vulin je socijalista, kao što je i Mile Dodik socijaldemokrata, ali u ključu otvorenog nacionalnog pitanja nacionalna kriptolevica je ubojita desnica. Kao što, s druge strane, niko kao liberalna levica ne može da ide naruku krupnom kapitalu. Vulinovo uverenje da neprijatelji Srbije i “srpskog sveta” ne mogu da ga idejno i akciono promene direktno je proporcionalno nemogućnosti Vučićevog režima da se reformiše. I zato Srbija ne sme da stane.

Aktuelna izborna parola Vučićeve koalicije u stvari je samo još jedna varijacija starog, uspešnog, slogana SPS “Sa nama nema neizvesnosti”. Možda bi zaista radi relaksacije izbornog procesa u promene izbornog zakonodavstva mogla da se unese odredba prema kojoj bi SPS imala garantovan broj mandata i da zato kao siguran partner svake vlasti i ne izlazi na izbore. Ta maltene opšteprihvaćena pozicija socijalista od strane svih bitnih aktera na političkoj sceni dovela je i do toga da SPS na ove izbore izlazi prilično nonšalantno, što može nositi i određene rizike po partiju. Ništa ipak nije garantovano. To pokazuje i Vučić povišenom inkluzivnom budnošću da neki glas ne prokliza.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price