Sunčanje
Sunčanje S celodnevnim izlaganjem suncu uvećavaju se i određeni rizici, pre svega od vrlo smrtonosnog raka kože, ali to ne sprečava mnoge da “pocrne” koliko god je to moguće / Foto Freepik/AI

Zašto neko lako izgori, a neko lako pocrni?

Neko će dobiti crvenilo i plikove, mazaće se kiselim mlekom, a neko će vrlo lako dobiti onaj zlatasti odsjaj na koži koji se (pogrešno) smatra zdravljem

jul 07 2024, 05:00

Podeli

Kada više vremena provodimo napolju, a normalno svi jedva čekamo da osetimo tople zrake sunca na koži jer nekako unose radost, očekivanje je da ćemo dobiti onaj zlatasti odsjaj kože koji je mnogima prioritet i simbol zdravlja i lepote. Doduše, neće ga svi dobiti, bar ne odmah, neko će s plaže otići s crvenilom, a neko s bolnim crvenilom, pa će danima mazati čuveno kiselo mleko. To zatezanje i pečenje kože ko nije osetio, imao je sreće verovatno da se rodi s pigmentom koji ga čini otpornim na sunce, ili se samo pametno izlagao na suncu i po preporuci svih stručnjaka, koristio visok SPF, tj. kremu sa zaštitnim faktorom (bez koje zaista ne treba da krenete bilo kuda na duže sunčanje).

Sunce nam je neophodno ne samo za raspoloženje i vitamin D, naravno i poželjno je izložiti se pametno – u određenom delu dana kada je blaže, kontrolisano i pod visokim faktorom zaštitne kreme ako volite sebe, uz to brinete i o starenju kože – ali ono nije bezopasno.

S produženim, da ne kažemo celodnevnim izlaganjem suncu uvećavaju se i određeni rizici, pre svega od vrlo smrtonosnog raka kože, ali to ne sprečava mnoge da “pocrne” koliko god je to moguće.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price