Jaja
Zdravlje

Proteinomanija: Ima li nečeg korisnog u proteinskim dijetama?

Iako smo tek odskoro i na Balkanu uočili transformaciju ponude proteinima obogaćene hrane, ova opsesija je obuzela zapadne zemlje daleko pre nas

Jaja Nije li apsurdno hranu već bogatu proteinima, poput sira i jogurta, prodavati u proteinski obogaćenoj verziji? / Ilustracija VP
maj 10 2024, 05:00

Podeli

Nakon uskršnjih praznika sadržaji novinskih članaka ili objava na različitim portalima obično nas zasipaju savetima kako vratiti liniju nakon prazničnog prežderavanja ili pak šta od kreativnih recepata primeniti kako bi se preostala količina uskršnjih jaja iskoristila na pravi način. Ovaj put utisak je da se svest o konzumaciji jaja promenila novom opsesijom proteinske dijete, jer eto proteina. Ovo zato svakako neće biti tekst o receptima sa kuvanim jajima. Ali o gubljenju kilograma mogao bi biti, i to ne iz ugla stručnog nutricioniste, već radoznalog lekara i naučnika sa pitanjem: da li je ovakva ishrana još jedan marketinški trend, povoljan period za zaradu svih proizvođača ishrane i dodataka ishrani koji mogu ubaciti protein makar i samo u naziv proizvoda, ili u dijeti zaista ima nešto korisno.

Tim, već agresivnim, nametanjem proteinskih prehrambenih proizvoda u prodavnicama, ili proteinskih obroka u jelovnicima modernih restorana, pa i proteinskih slatkiša, šejkova i kafa, nameće se pitanje: da li unosimo dovoljno proteina, i kako to do sada nismo prepoznali kao prioritet? Međutim ovo pitanje proizvodi vrlo jednostavan odgovor. Ako ste zabrinuti za količinu unosa proteina u vašoj dijeti, onda je skoro sigurno da ga jedete sasvim dovoljno. I eto prvog paradoksa opisanog trenda. Nije li apsurdno hranu već bogatu proteinima, poput sira i jogurta, prodavati u proteinski obogaćenoj verziji?

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price