Sladoled
Pronađeno u prevodu

Zašto se ćuti o ovome: Da li je sladoled zapravo lekovit?

Studije pokazuju misterioznu zdravstvenu korist od konzumacije sladoleda, posebno kada je reč o dijabetesu, a naučnici ne žele da govore o tome, piše The Atlantic

Sladoled Sladoled / Freepik/Velike priče
apr 17 2023, 15:55

Podeli

Tekst The Atlantica za Velike priče priredila Nikolina Ilić.

Početkom 2018. godine, doktorant sa Harvarda po imenu Andres Ardison Korat, predstavio je, pred komisijom, svoje istraživanje o odnosu između mlečne hrane i hroničnih bolesti. Jedna od njegovih studija dovela ga je do neobičnog zaključka. Jedenje pola šolje sladoleda dnevno, kod dijabetičara, smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ipak, nema potrebe posebno naglašavati da je ideja da bi, dezert pun zasićenih masti i šećera, mogao biti dobar za zdravlje, samo razljutila doktore sa najuticajnijeg odeljenja za ishranu u Americi. Oni su na ovo istraživanje samo besno odmahnuli rukom i prevrnuli očima.

Direktor odeljenja za ishranu, Frank Hu, upozorio je Ardisona da doatno proveri sve svoje izvore kao i to da li bi njegovo istraživanje moglo da bude dovedeno u zabludu zbog, recimo skrivenog izvora pristrasnosti, zbog slučajnosti ili eventualne računarske greške? Međutim, mladi istraživač je izneo argumente koji ukazuju na to da je njegova teza, zasnovana na proverenim činjenicama, zaista tačna.

Teza je bila snažna, a sve je bilo, nekako, urnebesno. “Sećam se da su mi se svi podsmevali. Sve je imalo nekakav potcenjivački ton. ‘Hahaha, ova stvar sa sladoledom je urnebesna, a izgleda da neće tako lako stati’ ili ‘Ova teza je užasno smešna’ “, prisetio se Andersonov savetnik, koji je prisustvovao prezentaciji. Ovo, očigledno, nije bilo ono očekivano otkriće.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price