Ozempik
Zdravlje

Ozempik kao džoker u lečenju gojaznosti

Da li je budućnost ovoga leka od strane pojedinih prerano potcenjena ili je surovo nametnuta potreba za boljim fizičkim izgledom zloupotrebljena?

Ozempik Nakon prošlogodišnjeg začetka „histerije” u potražnji leka Ozempic, neminovno je bilo zapitati se da li je u pitanju marketinški trik, eksperiment prevelikog rizika ili „džek pot” za još jednu slabu kariku na putu ka savršenoj figuri ljudskog tela / Foto Profimedia/VP
јун 30 2023, 10:00

Podeli

Nije nikakav izuzetak da u medicini, farmaciji ili nauci uopšte, korist nekog izuma bude slučajno ili usputno otkrivena. Među lekovima, najmanje svaki četvrti nastao je kao posledica nekog slučajnog događaja. Ako pak uzmemo u obzir i činjenicu da su sigurno mnogi naučnici odbili da zasluge za svoja otkrića pripišu slučajnosti, onda je ovaj procenat daleko veći. Interesantno je da kada se slučajnost već desi, upotreba leka u toj sporednoj indikaciji skoro po pravilu postane masovnija od one za koju je lek inicijalno dizajniran. Na primer, svojstvo paracetamola da snižava telesnu temperaturu otkriveno je usput, u XIX veku, dok je taj isti lek izučavan u potrazi za antihelmintikom koji je trebalo da leči parazitarne bolesti.

Savremeni koncept kliničkog praćenja primene lekova donosi ograničenja u improvizaciji ali i neke benefite. Sve tri faze kliničkih ispitivanja ali i tzv. postmarketinška 4. faza, onda kada je lek već u masovnoj upotrebi, i dalje sveobuhvatno, transparentno i precizno prati ne samo ciljanu efikasnost ispitivanog leka već i nepredviđene i sporedne efekte koji se prijavljuju. Kao rezultat toga, danas se lekovi uspešno repocizioniraju, što znači da se redovno ispituju nove indikacije prethodno registrovanih lekova. Pored naučnog i zdravstvenog benefita, istovremeno se postiže i ekonomska korist.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price