Zdravlje

Pandemija nije gotova niti će to skoro biti

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je kraj vanredne situacije i dok se pitamo šta je moglo biti urađeno bolje i da li smo nešto naučili u pripremi za neku buduću pandemiju, "u pozadini" tinja druga vrsta epidemije. Najmanje 65 miliona ljudi na svetu živi sa posledicama kovida. Ovo je priča o "long COVID-u"

Foto wen hui wang / Panthermedia / Profimedia
maj 27 2023, 05:00

Podeli

Početkom ovog meseca, tačnije 5. 5. 2023. godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila je kraj COVID-19 kao javnozdravstvene vanredne situacije. Nakon tri duge godine moglo se očekivati da se ovakva vest objavi i dočeka znatno pompeznije, pa i “glamuroznije”. A zašto nije? Zato što smo se sa proglašenjem nadali i olakšanju. Ipak, kod većine ova vest donela je zbunjenost i otvorila pitanje: “Šta to sada znači, i da li je i pandemija gotova?”

Pandemija nije gotova niti će to skoro biti. Virus je tu. Cirkuliše kontinuirano izazivajući infekcije sa različitim spektrom manifestacija. I dalje, virus u osetljivoj populaciji dovodi do komplikacija sa smrtnim ishodom.

Činjenica je da je stopa smrtnosti najmanja u odnosu na početak pandemije, ali i danas, u samo tri države kao što su na primer SAD, Rusija i Francuska, preminulo je blizu 200 ljudi. U iste tri zemlje, samo u jednom danu zabeleženo je preko 25.000 novoregistrovanih slučajeva SARS-CoV-2 infekcije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price